La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs denuncia la inacció de les administracions davant dels problemes del territori

La plataforma ciutadana expressa la seva queixa per l’incompliment del full de ruta rubricat pels alcaldes de Montcada i Reixac, Barcelona, Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma de Gramenet ara fa un any

Els representants de la Coordinadora veïnal de l'Eix Besòs, durant la roda de premsa feta aquest matí a Barcelona
Sergi Rodríguez

La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs (CVBB), integrada per les federacions d’AV de Barcelona (FAVB), Badalona (FAVB), Montcada i Reixac (FAVMiR) i Santa Coloma de Gramenet (FAVGRAM) i la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), ha denunciat l’incompliment del full de ruta rubricat pels ajuntaments de la desembocadura del riu ara fa un any.

Els alcaldes dels consistoris dels cinc municipis de l’anomenat Eix Besòs –Montcada i Reixac, Barcelona, Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma de Gramenet– van signat l’1 de desembre del 2022 un document de compromís d’acció conjunta amb la Coordinadora Veïnal Baix Besòs (CVBB) per aconseguir que el tram final del riu esdevingui un territori de desenvolupament tecnològic i industrial i deixi de ser el pati de darrere de la metròpoli. En el document, els consistoris es comprometien a elaborar un pla d’acció conjunta i estratègica amb la incorporació de la visió i el moviment associatiu veïnal.

El president de la Coordinadora del Baix Besòs, Pepe Sánchez i el president de la Federació d’AV de Barcelona, Camilo Ramos, han denunciat avui en roda de premsa que el document ha quedat en paper mullat i han reclamat una reunió urgent amb tots els alcaldes. “De moment, només el de Montcada i Reixac ha respost la nostra petició, encara que no ha fixat cap data”, han explicat els líders veïnals. Aquest municipi ha estat un dels que més vegades s’ha esmentat al llarg de la compareixença pública. La CVBB ha posat el focus en el litigi de l’AV Can Sant Joan amb la cimentera, en el fet que la Generalitat no hagi complert les resolucions judicials que haurien obligat a aturar l’activitat de l’empresa i en que els ajuntaments de l’Eix –excepte el de Montcada i Reixac– no li hagin exigit fer-ho, tal com s’havien compromès.

També s’ha parlat del barraquisme al Pla del Besòs i de la necessitat de destinar recursos públics per afrontar els problemes mediambientals i de vulnerabilitat estructural associats als assentaments.

Els líders veïnals consideren “vergonyós” l’abandonament que pateix el baix Besòs i han criticat la passivitat de les administracions, tot reclamant una resposta urgent a les seves demandes, tant per part dels consistoris com del Consorci del Besòs i de la mateixa Generalitat fixant com a data límit el proper 23 de novembre.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari