L’AV Can Sant Joan no vol que el Rec es recuperi des d’una vessant turística

L’entitat, en la línia de la Taula Comunitària, defensa la recuperació del canal mil·lenari per a ús veïnal i ciutadà

Passeig del Rec Comtal que connecta Can Sant Joan i Vallbona
Lluís Maldonado

La perspectiva que el Rec Comtal, la séquia que neix a Montcada i Reixac i que durant mil anys va abastir Barcelona d’aigua, es recuperi sota l’òptica d’una ruta turística naturalitzada entre ambdós municipis no agrada l’AV Can Sant Joan. L’entitat ha expressat a través d’un comunicat la seva preocupació davant la notícia que s’ha difós arran la transferència de 2,9 milions d’euros de l’Ajuntament barceloní al Consorci del Besòs per a la recuperació del Rec entre Vallbona i Trinitat Vella. El projecte, finançat amb fons europeus Next Generation, forma part del Pla de Sostenibilitat Turística a Destinacions, que cerca descentralitzar l’activitat en noves zones d’atracció tant per als visitants de la ciutat com per als veïns.

L’entitat ha expressat la seva preocupació davant la notícia que s’ha difós arran la transferència de 2,9 milions de l’Ajuntament barceloní al Consorci del Besòs perquè l’espai sigui una zona d’atracció tant per als visitants de la ciutat com per als veïns

L’actuació, que es preveu començar properament i que s’inclou en el Pla Director acordat ara fa un any amb el consistori montcadenc, determina una trentena d’actuacions destinades a preservar i recuperar la mina d’aigua i el seu entorn.

“Nosaltres estem d’acord amb el que fixa el Pla Director quant a la dignificació del canal i la seva recuperació perquè sigui un espai de creixement econòmic, mediambiental, cultural i educatiu dels barris que l’envolten des d’una lògica pública–comunitària, per això no entenem que ara es parli del projecte amb un enfoc turístic“, ha explicat Antonio Alcántara, en representació de l’AV Can Sant Joan. En el seu comunicat, l’entitat també reclama inversions i millores en els barris pels quals passa el Rec.

Fa més de 10 anys que l’entitat veïnal, juntament amb altres associacions del territori per on passen els 12 quilòmetres del Rec, van iniciar accions per recuperar la séquia mil·lenària, que havia quedat pràcticament en l’oblit i es trobava en condicions molt deteriorades. Aquesta iniciativa va donar peu a la creació de la Taula Comunitària que aplega diferents col·lectius i que promou actuacions destinades a posar en valor l’espai des d’una mirada vinculada al territori i al patrimoni ciutadà.

La Taula Comunitària la integren entitats i col·lectius vinculats al territori per on passa el Rec Comtal
Arxiu/Taula Comunitària

“La Taula es reunirà properament per tal de valorar quines accions cal fer per garantir que efectivament el Pla Director de recuperació del Rec es fa d’acord amb la filosofia plantejada inicialment”, ha afegit Alcántara.

Deixa un comentari