La presentació de ‘La Mare de Déu del…ciment’ omple l’Auditori

El llibre explica per què va desaparéixer l’ermita que existia al cim del Turó

La presentació de l’assaig històric ‘La Mare de Déu…del ciment. Història d’un conflicte’, publicat per la Fundació Cultural, va omplir l’Auditori ahir la tarda, en el que va ser el primer acte del programa commemoratiu de Sant Jordi. Entre el públic assistent, una presència inesperada, els descendents directes dels Sagnier, una de les primeres famílies de la colònia d’estiuejants de Montcada que va tenir un paper capdal en els fets que descriu el llibre. Els seus autors,  Ricard Ramos i Josep Bacardit, rescaten de l’oblit un conflicte ignorat per la majoria de la població, tot i que va tenir una gran trascendència, ja que el seu desenllaç va determinar que Montcada perdés un dels seus elements identitaris, l’ermita que coronava el cim del Turó.

Els protagonistes del conflicte són la família Güell, propietària de la fàbrica Asland, que als anys vint vol comprar els terrenys del cim el Turó per ampliar la zona d’extracció calcària, i la família Sagnier, propietària de part dels terrenys, que defensa la conservació de l’ermita. “A partir d’aquí –va explicar Ramos–s’inicia un aferrissat litigi en què també es veuran implicats l’Ajuntament, administrador d’una part de les terres, i l’Església i que hem pogut reconstruir a partir de la consulta de diversos arxius històrics”. Una de les troballes documentals més importants del llibre, que Bacardit va titllar de “joia de la corona”, és una carta de la Santa Seu on apareix el nom de Montcada escrit en català. Una altra troballa que contribueix a enriquir la documentació gràfica del volum són antics clixès amb imatges de Montcada localitzats en un antiquari de Barcelona i que havien pertangut a una família d’estiuejants. Bacardit va remarcar que la crònica dels fets està feta amb un estil periodístic “amb l’objectiu de despertar la curiositat del lector per una història que va passar a Montcada i que va marcar l’evolució del municipi”.

L’acte va ser presentat per la regidora de Cultura, Amèlia Morral (CiU), que va agraïr “l’esforç de la Fundació Cultural per investigar i divulgar la història local, com ho demostra aquest magnífic llibre”. La presidenta de la Fundació Cultural Montcada, Núria Cervera, va felicitar els autors de la publicació per la seva aportació i pel seu amor per al poble “que els ha despertat el cuquet de saber qui som i d’on venim”. El responsable de l’edició, l’historiador Jaume Alcázar, va anunciar que una part de les fotografies inèdites localitzades per aquest treball, relacionades amb l’estiueg, es publicaran al número 20 de la revista Quaderns que es presenta el 21 d’abril a la seu de l’entitat (20h). El llibre es pot adquirir per 10 euros a la Fundació i a la parada que l’entitat tindrà a la Fira del llibre al carrer el 23 d’abril.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari