Celebrem el Dia Internacional de la Llengua Materna

L’objectiu és posar en valor la diversitat lingüística i cultural als nostres pobles

Aspecte de les escales de l'Àgora del complex Montcada Aqua, guarnides amb motiu del DMLM
Premsa/Ajuntament

La diversitat lingüística és la situació de convivència entre dues o més llengües en un mateix territori. A Catalunya, actualment s’hi parlen aproximadament 300 llengües, i a les aules de català de Montcada i Reixac conviuen més d’una desena, com el català, castellà, àrab, amazic, anglès, italià, portuguès, gallec, polonès, mandinga, urdú, panjabi, twi-ànkara, quítxua, garifuna, edo, xinès putonghua i moltes més!

Cada 21 de febrer es commemora arreu el Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM), promogut per la UNESCO, justament amb la intenció de reconèixer la diversitat lingüística i cultural. Cada llengua representa una manera diferent de veure el món, i és per això que és tan important preservar totes les llengües, i també el català, que és la pròpia de casa nostra.

Sabies que en català hi ha paraules que no tenen traducció en cap altra llengua? És el cas del verb plegar, que significa ‘acabar de treballar’. Però també n’hi ha que hem rebut d’altres parlars, com anorac (de l’inuit), barnús (de l’àrab), tsunami (del japonès) o xocolata (del nahua o asteca). Preservar les llengües suma!

Deixa un comentari