Desconnectar per tornar a connectar

El director de l’INS La Ribera explica el per què s’ha decidit expulsar els telèfons mòbils de les aules

Alumnes de l'INS La Ribera, amb els cartells de la iniciativa que s'han penjat al centre
Laura Grau

En un món on les pantalles atrapen les nostres vides, és hora de llançar una provocació: expulsar els telèfons mòbils de les aules! En l’era de les connexions digitals, ens enfrontem a una paradoxa: mentre estem més connectats que mai, la veritable convivència s’esvaeix. La decisió de proclamar l’lnstitut La Ribera lliure de mòbils és un crit de rebel·lia en nom de la protecció de l’alumnat i la revitalització de la convivència humana.

Protegir l’alumnat: el crit d’alarma
Els dispositius mòbils et fan riure i plorar al mateix temps. Són eines poderoses per a l’aprenentatge, però també portadors de distracció i addicció. L’alumnat es troba atrapat en un remolí digital on l’atenció es fragmenta en innombrables notificacions i xarxes socials. Com poden aprendre si no es poden concentrar? En proclamar l’institut lliure de mòbils, estem protegint el be­nestar mental de l’alumnat. L’estem alliberant de la tirania de les pantalles, permetent que descobreixin el plaer de submergir-se en un bon llibre, debatre amb companys i companyes o explorar el món sense els filtres de TikTok. No estem privant-los de la tecnologia, sinó ensenyant-los a fer-la servir amb saviesa i a tenir el control de la seva pròpia atenció.

Estem protegint el benestar mental de l’alumnat i l’estem alliberant de la tirania de les pantalles, permetent descobrir el plaer de submergir-se en un llibre o de debatre amb els companys

Revitalitzar la convivència: un acte de rebel·lia
El món virtual ens ha fet oblidar la importància de la veritable interacció humana. Les amistats es construeixen en la pantalla i el contacte visual s’esvaeix. Però, no és hora de recuperar la magia de les converses cara a cara? A les nostres aules, no volem alumnat que sigui simple espectador o espectadora de la seva vida a través d’una pantalla. Volem que els estudiants participin activament en discussions, que mirin els ulls dels companys i companyes i que descobreixin la bellesa de la comunicació sense filtres.

Proclamar l’lNS La Ribera lliure de mòbils és un acte de rebel·lió necessari en la nostra era digital i és un compromís conjunt entre l’lnstitut i les famílies. Ho fem per protegir l’alumnat de la distracció digital i per revitalitzar la convivència humana. No estem negant la importància de la tecnologia, sinó recordant que la nostra veritable connexió està al món real. Desconnecta per connectar! Aquest és el desafiament que cal abraçar juntes, i qui sap, potser, fins i tot, descobrim que les riallades superen els likes a les xarxes socials!

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari