El calendari de mesures per fer front a l’asfíxia financera s’aprova sense el suport de l’oposició

La majoria de grups desconfia sobre la capacitat del govern de tirar endavant el pla

El govern municipal ha definit una agenda de treball des d'ara i fins al proper mes d'octubre per fer front a la precària situació de les arques municipals que ha revelat un informe econòmic i financer realitzat per una empresa externa. El president de l'Àrea Econòmica, Óscar Gil (ICV-EUiA), va ser l'encarregat de presentar al Ple de novembre, celebrat ahir la tarda, el calendari d'accions que se seguirà en els propers mesos. La primera mesura ha estat crear una Comissió Tècnica formada pels coordinadors de les diferents àrees, que té com a missió recollir propostes, donar instruccions i avaluar i fiscalitzar tot el procés. Entre les actuacions previstes hi ha la contenció de la despesa corrent, la fiscalització quinzenal de l'estat d'execució del pressupost, iniciar negociacions per mancomunar serveis amb Cerdanyola i Ripollet, engegar la tarifació social a les escoles bressol municipals, revisar el consum de subministraments d'equipaments, estudiar possibles internalitzacions d'alguns serveis i redefinir l'estructura salarial de la plantilla, entre d'altres. "Esperem comptar amb la col·laboració de tots els grups per superar la greu situació financera que viu l'Ajuntament, treballant plegats i sense caure en retrets", va concloure Gil. 

Però la majoria dels grups van decidir abstenir-se en la votació en considerar que es tracta tan sols d'un full de ruta intern del govern i no d'un pla d'accions concret. El regidor del PSC Francisco Hierro va manifestar els seus dubtes sobre la conveniència de portar un document de tipus intern al Ple i va preferir no pronunciar-se al respecte. "Si no s'aprova, què passarà? No s'adoptarà cap mesura?", es va preguntar. El portaveu de C's, David Gerbolés, va fer una valoració positiva del document, però alhora va manifestar la seva desconfiança en la capacitat del govern per complir aquest calendari, "tenint en compte precedents com les ordenances fiscals de 2017, que encara no han estat aprovades perquè no s'ha posat d'acord amb cap formació de l'oposició". El portaveu de CiU, Joan Carles Paredes, va qualificar el calendari del govern de "declaració d'intencions mancada de mesures concretes" i es va mostrar escèptic sobre que pugui ser abordat pel govern en el termini previst, "ja que a aquestes alçades ni tan sols tenim ordenances ni cap xifra sobre els nous pressupostos". La portaveu del PP, Eva García, es va expressar en el mateix sentit, qualificant la situació d'"ànomala" i reclamant els pressupostos, "on es veurà realment com afronta aquest govern els números". La CUP i la regidora no adscrita, Ana Ballesta, va ser els únics que va votar-hi en contra. El portaveu cupaire, Gonzalo Garcia, va argumentar els dubtes que han sorgit sobre la situació econòmica i financera de l'Ajuntament. "Mentre no disposem d'una auditoria completa sobre el tema, aquest govern no podrà recuperar la nostra confiança en màteria econòmica", va dir, tot i reconèixer que presentar el calendari d'accions que pensa dur a terme suposa "un exercici de transparència". Per la seva banda Ballesta va manifestar la seva sorpresa i estranyesa perquè el govern porti a Ple "un full de treball intern".

Davant de les crítiques, Gil va reiterar la necessitat d'unitat entre els partits i la importància de comptar amb les seves aportacions per millorar i ampliar el full de ruta. "No teníem obligació de portar aquest calendari a Ple, però ho hem fet per transparència i per obrir-lo a tots els grups de l'oposició", va afegir. L'alcaldessa Laura Campos van tancar el torn d'intervencions, dient que el document "és un exercici de transparència i responsabilitat" i va anunciar que els pressupostos del 2017 no s'aprovaran al desembre, donada la situació d'excepcionalitat. "Entenem la pressió de l'oposició, però volem ser el màxim de rigorosos i no precipitar-nos", va concloure Campos.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari