‘La guerra és el major fracàs que pot viure l’ésser humà’

El guardonat fotoperiodista Gervasio Sánchez parla sobre les conseqüències dels conflictes bèl·lics en el marc del Cicle Drets Humans i Migracions

Amb 40 anys de professió com a corresponsal de guerra a les seves esquenes, el fotoperiodista Gervasio Sánchez acumula milers de vivències i coneix de ben a prop les conseqüències que els conflictes bèl·lics tenen sobre la població, especialment sobre els civils. Algunes de les seves experiències, que ha plasmat en una dotzena de llibres i diversos documentals, les ha explicat a Montcada, en el marc del cicle Drets Humans, Migració i Refugi, organitzat per l’Ajuntament.

En la intervenció que va oferir ahir a l’Auditori i que va presentar l’alcaldessa, Laura Campos, qualificant de “privilegi per al municipi” la presència del conferenciant, Sánchez va parlar sobre els seus treballs, que es distingeixen per denunciar problemàtiques com l’ús de les mines antipersona, el drama dels desapareguts o la violència contra els infants i les dones com a arma de guerra.

‘Les guerres són un negoci per a les indústries armamentístiques i per a sectors com el de la construcció’

Gervasio Sánchez

El fotoperiodista, que ha estat guardonat amb premis com l’Ortega i Gasset, el Gernika per la Pau o el Premi Nacional de Fotografia, l’any 2009, va parlar sense embuts dels interessos que envolten els conflictes bèl·lics. “Són un negoci per a les indústries armamentístiques i per a sectors com el de la construcció“, va dir, tot criticant la hipocresia amb què, en la seva opinió, actuen determinats dirigents polítics tant a nivell estatal, com europeu i mundial. Com a exemple, va afirmar que durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, “qui es mostrava com a abanderat de la pau” l’Estat espanyol va autoritzar sixtuplicar la venda d’armes. “Tots els governs, independentment del color polític, han promogut i promouen aquesta indústria, però es neguen a informar amb transparència amb l’excusa que es tracta d’un secret d’Estat que afecta la seguretat nacional; és una autèntica vergonya”, va lamentar Sánchez.

‘Tots els governs espanyols, independentment del color polític, han promogut i promouen la venda d’armes, però es neguen amb informar amb transparència amb l’excusa que es tracta d’un secret d’Estat que afecta la seguretat nacional’

Gervasio Sánchez

Expert en la guerra dels Balcans, Sánchez va criticar la inacció de la UE a l’hora de frenar un conflicte que es va gestar durant més d’una dècada als anys 80, a la mort del dictador de l’antiga Iugoslàvia, i que va causar desenes de milers de víctimes. “Han passat més de 20 anys des de la finalització del conflicte, però les conseqüències de la guerra continuen ben presents, tant pel que fa al nivell de desenvolupament social i econòmic, com pel que fa a la relació entre comunitats; quan es trenquen els ponts de convivència, és molt difícil reconstruir-los”, va denunciar el fotoperiodista, qui va qualificar la guerra com “el major fracàs que pot viure l’ésser humà” tant des del punt de vista individual com col.lectiu.

Gervasio Sánchez ha explicat les seves experiències a estudiants de l’INS Montserrat Miró

Projectes de llarg recorregut

Un dels projectes sobre els quals Sánchez ha parlat a Montcada, tant a la conferència feta a l’Auditori com amb la trobada amb els estudiants ha estat ‘Vidas minadas’, que el periodista va començar a elaborar al 1995 i que continua en l’actualitat, amb l’objectiu de fer una exposició 25 anys després que inaugurarà al 2023. Es tracta d’un recull d’històries personals protagonitzades per víctimes de mutilacions causades per l’explosió de mines antipersona, en conflictes bèl·lics d’arreu del món.

“Retornar als llocs després de la guerra i veure com ha rebrotat la vida és el que m’ajuda a gestionar emocionalment aquesta feina”, ha explicat el fotoperiodista als alumnes que li han preguntat per l’impacte personal que implica la convivència amb la mort i la destrucció.

‘Retornar als llocs després de la guerra i veure com ha rebrotat la vida és el que m’ajuda a gestionar emocionalment aquesta feina’

Gervasio Sánchez

Les històries recollides per Sánchez sobre els nens soldats de Sierra Leone i Libèria, obligats a combatre i a assassinar fins i tot als seus pares, han centrar també part de la xerrada feta a l’Institut i han servit per exemplificar com la guerra és una qüestió de supervivència que pot transformar qualsevol ésser humà en un arma de matar. ‘He conegut molts infants, avui dia rehabilitats, que van cometre atrocitats però es van veure obligats a fer-les i a triar entre viure o morir’, ha dit.

El fotoperiodista ha clonclòs les seves intervencions animant els assistents a informar-se sobre el que passa el món i a no deixar-se manipular, tot reivindicant el periodisme rigorós i reflexiu com una eina tan necessària per a la societat com l’educació o la sanitat.

Deixa un comentari