‘L’últim refugi’, una mirada inèdita sobre la decisió de migrar

El documental es va projectar ahir a la Casa de la Vila en el marc del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya

Laura García va presentar el documental als assistents
Sílvia Alquézar

Només tres de cada deu persones migrants de l’Àfrica subsahariana arriben a Europa. La majoria moren al desert, sense que les seves famílies sàpiguen mai quin ha estat el seu destí. En la ruta per terra fins a Algèria, a la ciutat de Gao (Mali) existeix La Casa del Migrant, un oasi en un viatge ple de perills cap a la recerca d’una vida millor. El centre, gestionat per Cáritas des dels anys 90, és el protagonista del documental L’últim refugi (2021), projectat ahir a la Casa de la Vila en el marc del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC), que enguany arriba a Montcada dins el programa del Cicle sobre Drets Humans, Migració i Refugi, organitzat per l’Ajuntament.

El film, dirigit pel malià Ousmane Zoromé, recull el testimoni de persones que han estat acollides en aquest indret, algunes abans de començar l’últim trajecte fins a Algèria i d’altres de tornada després d’un intent frustrat. “És una mirada inèdita sobre la paciència, l’empatia i la decisió d’emprendre el viatge, és l‘última parada en el camí per reposar i rebre informació del que els espera”, va comentar Laura García, de l’entitat CinemÀfriques, que promou el festival amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

És una mirada inèdita sobre la paciència, l’empatia i la decisió d’emprendre el viatge, és l’última parada en el camí per reposar i rebre informació del que els espera

Laura García, de CinemÀfriques

L’objectiu del FICAC és reflexionar sobre la migració i les seves conseqüències menys visibles als mitjans de comunicació. “En un món que es tanca sobre si mateix i una Europa fortalesa que reforça les seves fronteres, les expressions culturals poden obrir escletxes on entreveure la humanitat unida en la diversitat”, va destacar García.

Després de la projecció, es va fer un debat sobre la temàtica que planteja el film
Sílvia Alquézar

Pròximes projeccions

El dia 16, hi haurà dos curtmetratges de ficció al voltant del manteniment de les tradicions i dels estàndards o el seu qüestionament. Masquerade, de Nigèria, parla sobre la batalla entre els ancestres i els qüestionaments de les tradicions; i Lingui (Txad) explica la història d’una noia sotmesa a la pressió per no anar a la mesquita i no confiar en l’imam de la seva comunitat per confiar-li els seus problemes.

El darrer dia, el 23 de novembre, hi haurà la projecció de tres curtmetratges sobre l’emergència ambiental i la necessitat de trobar un altre model de consum: Daali-o, de Senegal; Pumzi, de Kenya; i Machini, de la República Democràtica del Congo.

Deixa un comentari