‘Hi ha una clara correlació entre l’augment de la despesa militar, la venda d’armes i les guerres en actiu’

El doctor en Pau, conflictes i desenvolupament, Jordi Calvo, ponent de la conferència ‘Com construïm la pau’

Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs, durant la conferència feta a la Casa de la Vila
Pilar Abián

Jordi Calvo, doctor en Pau, conflictes i desenvolupament va ser el ponent de la conferència ‘Com construïm la pau’, que es va fer ahir a la Casa de la Vila en el marc del cicle de Drets Humans que organitza el departament de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament. Calvo és professor universitari de relacions internacionals i ha treballat com a coordinador de projectes humanitaris a Libèria, Costa d’Ivori, Mauritània, Uganda, Zàmbia, República Democràtica del Congo, Nigèria i República Centreafricana. També és coordinador del Centre Delàs, una entitat independent d’anàlisi de pau, seguretat, defensa i armamentisme dedicada a realitzar investigació i incidència política i social sota un prisma de cultura de pau, sobre els efectes negatius del militarisme i els conflictes armats. Les seves principals línies de treball són el comerç d’armes, el finançament de la indústria armamentística, la despesa militar, les forces armades i la indústria militar, entre d’altres.

Malauradament molts estats parteixen del la base que per garantir la pau, cal preparar-se per a la guerra

“Malauradament molts estats parteixen del la base que per garantir la pau, cal preparar-se per a la guerra però la realitat ens diu tot el contrari, està demostrat que hi ha una clara correlació entre l’augment de la despesa militar, del comerç armamentístic i les guerres en actiu“, va explicar Calvo. Segons va assenyalar el ponent, la majoria dels països del món no corren cap perill de ser atacats i, per tant, no està justificat que gastin tant en armament.

El ponent es va referir concretament al cas d’Espanya que enguany ha destinat més de 14.400 milions del seu pressupost a despesa militar i que preveu incrementar la xifra en els propers anys fins arribar al 2029 al 2% del PIB. “El president diu que això respon a les demandes de l’OTAN i dels Estats Units però en realitat no hi ha cap estudi que justifiqui aquesta necessitat“, va manifestar Calvo.

L’argument que cal protegir el sector armamentístic perquè factura al voltant de 8.000 milions i dona feina a 25.000 persones no se sosté; el percentatge que té en el PIB és ínfim

El coordinador del Centre Delàs també va criticar l’opacitat del govern espanyol a l’hora de donar compte de la despesa militar i el suport que dona a la indústria armamentística del país, la setena exportadora d’armes mundial, tant amb ajudes financeres com obrint les portes a la venda a d’altres estats. “L’argument que cal protegir aquest sector perquè factura al voltant de 8.000 milions i dona feina a 25.000 persones no se sosté; si bé parlem d’una indústria potent, el percentatge que té en el PIB és ínfim i la seva desaparició no canviaria l’economia del país”.

A la pregunta què pot fer la ciutadania per promoure la pau, Calvo es va referir a gestos personals, com ara apostar per a la banca ètica, per evitar que els estalvis dipositats a les entitats bancàries tradicionals es destinin a negocis vinculats amb armes. També va parlar sobre la necessitat d’educar en la pau, afavorint que els infants tinguin eines per gestionar els conflictes i capacitat de visió crítica. Finalment, Calvo va insistir en la importància de no perdre la memòria històrica. “El relat del que va passar a la Guerra Civil s’ha d’explicar, les noves generacions han d’aprendre del passat perquè no es torni a repetir; les societats sense memòria fan societats bel·licistes”, va concloure el coordinador de Delàs.

Deixa un comentari