‘A partir de certa edat, les dones ja no trobem feina enlloc’

María Mula forma part del programa Mais, que treballa estratègies de promoció i motivació des de diferents vessants

María Mula, amb la tècnica Míriam Guerrero, de la Fundació Surt
Sílvia Alquézar

Maria Mula té 60 anys, viu sola i no té feina. Des que va perdre el seu últim treball fa prop de dues dècades, els problemes econòmics i familiars l’han abocada a una situació de vulnerabilitat extrema que es van alleugerir al gener del 2022 quan li van concedir la Renda Garantida Ciutadana.
Maria és una de les 30 integrants que espera trobar una nova oportunitat a la vida gràcies al programa Mais, adreçat a dones d’entre 18 i 65 anys en risc d’exclusió social. Es tracta d’una iniciativa subvencionada per la Generalitat i cofinançada amb Fons Europeus, que l’Ajuntament va arrencar el passat octubre al Centre Cívic La Ribera.

Sense res de la nit al dia

La vida de Maria ha tingut dues cares ben diferents. A la dècada dels anys 80 i 90, durant l’època daurada de les emissores municipals, Maria va treballar a diverses ràdios de la Costa Brava. Després, cap a l’any 2000, també va ser la responsable d’una immobiliària al municipi però, de la nit al dia, es va quedar sense res perquè el propietari va marxar del país deixant els treballadors sense indemnització ni atur perquè no havia pagat la seguretat social.
Als problemes econòmics es van afegir els familiars. La seva mare va emmalaltir i es va haver de fer càrrec de la seva cura del 2009 al 2017, període durant el qual va viure de la minsa prestació de la Llei de dependència.
D’aleshores ençà, Maria ha enviat desenes de currículums, però sense èxit. Només va trobar una feina de netejadora, però amb tanta mala sort que només li va durar un dia, ja que en el camí de tornada la van atracar i es va trencar el turmell. “He sobreviscut gràcies a Càritas. Almenys tinc un sostre”, assegura Maria, qui confia poder trobar una ocupació gràcies al programa Mais. “A partir de certa edat, la dona no troba feina enlloc. Vull treballar del que sigui”.

He sobreviscut gràcies a Càritas. Almenys tinc un sostre. A partir de certa edat, la dona no troba feina enlloc. Vull treballar del que sigui

María Mula, participant del programa Mais

Fundació Surt

L’entitat encarregada de coordinar el projecte és la Fundació Surt, que treballa de manera individual i grupal l’empoderament de les dones des de diferents vessants. Es realitzen sessions individuals amb cada participants i, una vegada a la setmana, es fan sessions grupals on es realitza un acompanyament sociolaboral, “treballant de manera transversal les competències personals, l’àmbit emocional i un mòdul d’informàtica per millorar les seves competències TIC amb la finalitat de millorar l’ocupabilitat de les dones, convertint també aquest espai en un lloc on compartir experiències i fer xarxa”, ha comentat Míriam Guerrero, de la Fundació Surt. Les participants realitzen pràctiques en empreses per tal d’adquirir experiència i també poden formar part d’una borsa de feina gestionada per la Fundació Intermèdia.

Treballem de manera transversal les competències personals, l’àmbit emocional i un mòdul d’informàtica per millorar les seves competències TIC amb la finalitat de millorar l’ocupabilitat de les dones, convertint també aquest espai en un lloc on compartir experiències i fer xarxa

Míriam Guerrero, de la Fundació Surt
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari