ADF i Protecció Civil demanen prudència davant l’elevat risc d’incendi

Els cossos d’emergències han incrementat l’operatiu de vigilància dels boscos amb motiu de la nova onada de calor

Dues voluntàries de PCM, observant l'horitzó per detectar possibles columnes de fum
Arxiu/LV

Montcada i Reixac és un dels municipis del Vallès Occidental declarat com “de perill molt alt o extrem”, per la Direcció General dels Agents Rurals de la Generalitat, que ha suspès totes les autoritzacions per fer activitats que suposin un risc d’incendi forestal, com ara tasques de desbrossament o de sega. Les altes temperatures, que assoliran fins als 40 graus entre avui i demà, la baixa humitat i el vent de component sud, han fet saltar les alarmes fins a nivell 2 a la comarca. Per aquest motiu, tant l’ADF Serralada com l’agrupació de Protecció Civil de Montcada (PCM) fan una crida a la prudència i han extremat les mesures de vigilància.

Dos dels vehicles de l’ADF que participen en les tasques de vigilància als boscos

Segons Oriol Serratusell, de l’ADF, l’operatiu ordinari s’ha ampliat de dos a quatre vehicles, que treballen de forma coordinada amb les torres de guaita del parc de Collserola, i l’horari de patrullatge s’ha allargat fins a les 22h. “Les onades de calor de les dues últimes setmanes han neutralitzat l’efecte de les darreres pluges i, ara mateix, el bosc és un autèntic polvorí”, alerta Serratusell.

Per la seva banda, PCM també ha desplegat un servei extraordinari davant el repunt de la calor, amb dos vehicles que recorren part de Collserola i Serralada de Marina, en coordinació amb la Policia Local i altres cossos d’emergència. El responsable, José Jiménez, demana a la ciutadania que eviti anar al bosc davant l’elevat risc d’incendi i que truqui al 112 en cas que albiri una columna de fum.

Per la seva banda, el departament de Salut ha posat en marxa el Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS) en fase 2. Alguns consells bàsics són protegir-se del sol i reduir l’activitat física a les hores de més calor, beure força i vigilar l’alimentació –per exemple evitant menjars molt calents i que aportin moltes calories, així com les begudes alcohòliques. També cal estar alerta amb les persones grans o malaltes, sobretot les que visquin soles, per tal de donar-los un cop de mà.

Deixa un comentari