Més de 250 extreballadors de Nissan tornen a la planta del Pla d’en Coll per fer formació
Aquest mes de febrer finalitzava l’atur, després de tres anys de procés de reindustrialització
Des de l’1 de febrer 250 extreballadors de Nissan han tornat a la planta de Montcada i Reixac per fer formació al D-hub, l’empresa que va guanyar el concurs per substituir el fabricant japonès. Els exempleats estaven a punt de perdre l’atur, i els ha contractat per fer dos tipus de formació, finançada amb ajuts del Govern. Així, amb els contractes es vol donar temps als negociadors per tancar acords amb clients i començar la producció de vehicles, especialment amb la xinesa Chery.
Al marge d’aquest col·lectiu, ja figuren en plantilla 35 persones que treballen cada dia fent tasques de manteniment a la factoria, que s’han anat incorporant de forma progressiva des del passat mes de maig.
En un dels primers dies a la fàbrica es respira optimisme i desconfiança: ja fa més de tres anys que s’allarga aquest projecte, però tot i els retards, els sindicats han destacat la importància de l’acord de contractacions en aquest format. “És un baló d’oxigen necessari i imprescindible pel retard dels projectes“, ha argumentat Diego Belmonte (Sigen-USOC), tot afegint que “els extreballadors deixaven de cobrar el subsidi d’atur aquest febrer“. Javi Adalid (CCOO) afegeix que projecte de QEV Technologies “hauria d’haver iniciat ja la fase de fabricació i encara no ho ha fet”. Julio Capdevila (UGT) està convençut que “tot avança pel bon camí, ja sabíem que no seria ni fàcil ni ràpid”.
QEV ha detallat que els contractes de formació aniran evolucionant cap a llocs de treball a mesura que vagin augmentant les necessitats de la fàbrica. L’empresa vallesana, dirigida per Joan Orús, ha valorat positivament les contractacions, i ha destacat que són “fruit de l’esforç de totes les parts” per buscar solucions pels extreballadors de Nissan a l’atur.
Període de formació remunerada
Els treballadors estan contractats a través de dos programes: per una banda, el d’FP Dual –on participen 150 persones–, amb una formació de vuit hores diàries, i els del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya –100 persones–, que és de sis hores al dia. El salari brut per a tots dos és de 1.575 euros, amb pagues incloses, com es va acordar abans de finals d’any amb el D-hub.
Els contractes tenen un annex on es garanteix “la clàusula de garantia i el canvi de contracte l’1 d’octubre”, amb el sou pactat quan es va acordar l’ERO l’agost de 2020, després de mesos de mobilitzacions, el que marca el conveni del metall més un 20%.
La setmana passada, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va assegurar que el procés “avança com estava previst” i “assolint les fites” marcades, i actualment el Govern està “empenyent les negociacions que estan en curs” i facilitant els ajuts a la formació. Així mateix, fons del Departament han assegurat que garantiran “la màxima solidesa del projecte industrial” i que vetllaran pels treballadors.