El govern anuncia mesures per pal·liar l’impacte de la pujada de la taxa de residus

Entre les accions previstes hi ha facilitar el pagament del rebut en més d’una quota i destinar una subvenció extraordinària d’un màxim de 212.000 euros al teixit comercial

Bateria de contenidors situats a l'avinguda de la Unitat
Sílvia Alquézar

A través d’un comunicat de premsa i a les portes del Ple per a l’aprovació de les ordenances fiscals, el govern municipal -PSC, PP i Vivim- ha anunciat que l’Ajuntament posarà a disposició de la ciutadania i del teixit comercial diferents mesures per pal·liar l’impacte econòmic de la pujada de la taxa de residus, que al 2024 augmentarà d’un 105% per als particulars i un 250% per als establiments comercials. L’increment, que respon a l’obligació de donar compliment a la nova llei de residus, ha estat especialment criticat pel sector comercial, que ha proposat fer una baixada de persianes dijous, entre les 18.15 i les 18.45 h, coincidint amb la sessió plenària.

El calendari fiscal del 2024 es modificarà per tal que els comerciants puguin pagar l’import en quatre terminis i els domicilis, en dos

Entre les mesures previstes pel govern, hi ha facilitar el pagament del rebut en diferents quotes i destinar una subvenció extraordinària d’un màxim de 212.000 euros al teixit comercial amb l’objectiu d’ajudar el comerç de proximitat. Els establiments que s’hi acullin obtindran una reducció del 58% de la taxa, sempre i quan compleixin amb una sèrie de requisits vinculats al volum de residus generats. Com a exemple, el comerç que hagi de pagar una taxa de 426,97 euros (preu general), podria passar a pagar 250,08.

D’altra banda, el calendari fiscal del 2024 es modificarà per tal que els comerciants puguin pagar l’import en quatre terminis i els domicilis, en dos, ja que actualment, la taxa es cobra en un únic rebut.

Bonificacions

Els comerços i la ciutadania també es podran beneficiar de l’actual bonificació existent per l’ús de la deixalleria municipal, que suposa un descompte del 25% del preu final. Pel que fa a la taxa per recollida domèstica, es mantindran totes les bonificacions com fins ara: per a famílies nombroses i monoparentals, jubilats i pensionistes, tinença d’una màquina de compostatge i per l’ús de la deixalleria d’un mínim de 12 aportacions a l’any.

D’altra banda, partir del 2025, quan hagi entrat en funcionament el nou contracte del servei de recollida de residus, es disposaran de les dades per aplicar una taxa justa, arran de l’estudi acurat del volum de residus generat, i la ciutadania pagarà la taxa en funció de les deixalles que generi i del bon ús del servei.

A cap govern li agrada haver de pujar impostos ni taxes, però hem arribat a una situació límit. Des de l’any 2015 la taxa és deficitària

Dámaris Sánchez, regidora de Serveis Municipals

A cap govern li agrada haver de pujar impostos ni taxes, però hem arribat a una situació límit. Des de l’any 2015 la taxa és deficitària. Mirant el nostre entorn més proper, quan a Montcada i Reixac es paga 56,10 euros, a municipis com la Llagosta, 155,60 euros o a Mollet del Vallès, 174,14″ ha assenyalat en el comunicat la regidora de Serveis Municipals, Dámaris Sánchez (PSC). L’edil també ha carregat contra l’anterior executiu -ECP i ERC, avui en l’oposició- entenent que no va afrontar un problema “enquistat”. “Nosaltres actuem amb responsabilitat, si en aquests darrers 8 anys s’hagués assumit la realitat, no estaríem en aquesta situació“, ha dit, tot afegint que “des del 2021 es coneixia que s’havia de fer complir la normativa europea, en la que es fixa que el servei no pot ser deficitari’’.

Què fixa la Llei?

La Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per una economia circular obliga als municipis a establir taxes que cobreixin el 100% del servei i els impedeix cobrir el dèficit amb pressupost municipal, com es venia fent fins ara.

Segons les dades facilitades pel consistori, actualment els ingressos que arriben per mitjà de la taxa de residus –domèstica i comercial– cobreixen un 60% del servei de recollida d’escombraries (900.000 euros) i el consistori n’aporta el 40% restant, d’un preu total d’1,5 milions d’euros. Si es mantingués la taxa actual l’any vinent, quan ha d’entrar en funcionament el nou servei de recollida, només es cobriria el 40% del cost del total i el consistori hauria d’assumir els 1,2 milions restants. “Una xifra totalment inassumible per a les arques municipals”, ha indicat la regidora.

Una resposta a “El govern anuncia mesures per pal·liar l’impacte de la pujada de la taxa de residus”

  1. estoy esperando a que me contesten sobre la pregunta por internet al pleno no han contestado a un

Deixa un comentari