El govern duplicarà la taxa de residus en compliment de la normativa europea

En el cas dels comerços, l’augment del rebut serà del 250%, pujada que ERC i el Jovent Republicà titllen d’‘abusiva’

Un operari de FCC, fent el servei de recollida de residus al passeig Jaume I
Laura Grau

La presidenta de l’Àrea Econòmica, Nani López (PSC), va anunciar ahir en l’Audiència pública virtual prèvia al Ple per a l’aprovació de les ordenances fiscals del 2024 –que es farà dijous vinent– que la taxa de residus passarà l’any vinent dels 55 euros actuals per habitatge a 115, mentre que en el cas dels comerços, l’augment serà del 250% –en aquest cas el rebut anirà des dels 426 euros per als locals fins a 100 m², que actualment paguen 121,9, fins als 988 que hauran d’abonar els establiments amb més de 1.000 m².

D’acord amb la directiva de residus de la UE, tant la recollida de residus com el seu transport i tractament han d’anar a càrrec del contribuent”, va explicar la regidora per justificar la necessitat d’aplicar les noves tarifes. “Actualment el consistori sufraga més de la meitat del servei, a diferència d’altres municipis del voltant, on el cost de la taxa és més elevat” va apuntar l’edil. López va afegir que el govern no vol augmentar la pressió fiscal sobre la ciutadania, tot i que en l’àmbit dels residus s’ha vist obligat a fer-ho per una norma superior.

Imatge de les noves tarifes que hauran de pagar els comerços i indústries en funció de la seva superfície

D’acord amb la directiva de residus de la UE, tant la recollida de residus com el seu transport i tractament han d’anar a càrrec del contribuent

Nani López, presidenta de l’Àrea Econòmica

Crítiques d’ERC i Jovent Republicà

Els arguments de la regidora, però, no han satisfet ERC –amb quatre regidors a l’oposició– ni al Jovent Republicà que a través d’un comunicat de premsa han qualificat la pujada d’“abusiva”. Si bé els republicans reconeixen la necessitat legal de traslladar el cost d’aquest servei als usuaris, consideren que la taxa s’hauria de modificar per tal que inclogui bonificacions per a llars vulnerables o un sistema “bonus/malus” per generació de residus.

Els republicans reconeixen la necessitat legal de traslladar el cost d’aquest servei als usuaris, si bé consideren que la taxa s’hauria de modificar per tal que inclogui bonificacions

En el seu comunicat, ERC i Jovent assenyalen que moltes famílies i pimes tindran dificultats per fer front al pagament de la taxa i mostren la seva sorpresa per l’incompliment electoral que, en la seva opinió, han fet els partits de l’executiu. “Es fa estrany veure com, tant el PSC com el PP proposen aquests desmesurats increments (…) més encara, quan una de les principals prioritats anunciades era la promoció econòmica. En l’actual context, pujar el 250% en aquesta taxa suposa escanyar comerciants i petits empresaris, un teixit econòmic essencial per al nostre municipi”.

Impostos i taxes congelats

Pel que fa a l’Impost de Béns Immobles (IBI), l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), i l’impost de vehicles de tracció mecànica al 2024 quedaran congelades. En el cas de l’IBI, per donar compliment a una sentència del Tribunal Suprem dictada al gener del 2023, s’eliminarà la categoria d’usos de magatzem/aparcament i el titular d’aquests espais abonarà la quota en funció de l’ús que es doni d’aquest espai, residencial o comercial.

Quant a l’Impost d’Obres, Construccions i Instal·lacions (ICIO), s’actualitzaran les liquidacions per mòduls, en base a les recomanacions del Col·legi d’Arquitectes. S’introdueix una bonificació del 90% sobre aquest impost per la instal·lació en edificis de punts de recàrrega de vehicles elèctrics. També es modifica el redactat de la bonificació del 95% per als domicilis que instal·lin plaques solars, per tal que consti que aquest descompte només s’aplica al pressupost referit a les obres concretes i no a la totalitat de l’edifici.

D’altra banda, es crea una nova ordenança específica sobre preus públics per a l’ús de la deixalleria municipal, el text del qual fins ara estava integrat dins la taxa de residus. L’AMB, com a entitat gestora de la deixalleria, és la que fixa aquests preus. La proposta d’ordenances fiscals 2024 també incorpora la tipificació dels carrers de l’Estany de Gallecs, zona residencial de Montcada i Reixac ubicada al Parc de Gallecs i actualment en procés d’urbanització.

3 respostes a “El govern duplicarà la taxa de residus en compliment de la normativa europea”

  1. un abuso total no es de recibo que nos suban el doble una verdadera burrada a sin no tripartito traballen pero Montcada pasa subir impuestos Sr Bartolo y c.i.a

  2. Lo que no entiendo es que si la AMB nos cobra una tasa de residuos dentro de La factura del agua… También nos cobre otra el ayuntamiento y diga que es AMB la que marca la tasa…

  3. Entiendo que si los ciudadanos tenemos que pagar el 100% del coste de residuos debido a la nueva normativa europea, el ayuntamiento se ahorra la parte que estaba pagando hasta ahora.
    Esto quiere decir que hay una cantidad , que hasta ahora no disponia, si este ayuntamiento quiere aplicar una politica social, ya que en definitiva está compuesto por el grupo socialista, podria dedicar la parte que se ahorra bajando proporcionalmente otros impuestos como el IBI, para que al final los ciudadanos no perdamos mas poder adquisitivo.
    no creen?

Deixa un comentari