Injecció econòmica per combatre la pobresa urbana a la Ribera

L’AMB assumirà el 80% dels 885.000 euros que s’invertiran. L’Ajuntament destinarà el 14% i la Generalitat, el 6% restant

Una veïna passeja el seu gos pel carrer de la Conca de la Ribera
Santi Romero

El foment de les relacions veïnals, el suport social, la inserció sòcio-laboral, la lluita contra l’absentisme escolar i el desenvolupament comunitari són els eixos del programa que es durà a terme properament a la Ribera.

El projecte presentat per l’Ajuntament és una actuació integral per a la millora de la convivència i desenvolupament social a la Ribera, un dels barris amb més situacions de vulnerabilitat i exclusió. El pressupost total de l’acció és de 885.542 euros, del qual l’AMB en finançarà el 80% (708.434 euros). Del 20% que haurà d’assumir l’Ajuntament, un 6% l’aportarà la Generalitat, per mitjà del Pla de Desenvolupament Comunitari de la Ribera.

El pressupost és de 885.542 euros, del qual l’AMB en finançarà el 80% (708.434 euros). Del 20% que haurà d’assumir l’Ajuntament, un 6% l’aportarà la Generalitat

És important actuar a la Ribera donat que és un dels 16 barris més vulnerables de l’Àrea Metropolitana; i és important fer-ho simultàniament amb actuacions que fomentin i millorin la convivència, la inserció socio-laboral, la lluita contra l’absentisme escolar i el desenvolupament comunitari’, ha expressat l’alcaldessa, Laura Campos.

Montcada i Reixac és un dels 14 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que rebrà finançament entre el 2022 i el 2024 per tirar endavant un projecte emmarcat en el programa integral de barris de l’AMB, entitat supramunicipal que recentment ha anunciat quins seran els municipis que es beneficiaran d’aquest projecte. Aquest nou pla, dotat amb un total de 9,8 milions d’euros, pretén treballar sobre les desigualtats socials i la vulnerabilitat.

La vulnerabilitat, un problema estructural

Una de les expressions de la desigualtat als territoris metropolitans és la vulnerabilitat urbana. És un fenomen que es produeix quan conflueixen processos d’exclusió social i residencial intensos en àrees urbanes determinades que limiten les possibilitats d’integració i de mobilitat social dels residents.

Les àrees vulnerables estan afectades estructuralment per la desigualtat i molt exposades a crisis de naturalesa diversa (econòmica, social, sanitària, climàtica…)

Les àrees vulnerables estan afectades estructuralment per la desigualtat i molt exposades a crisis de naturalesa diversa (econòmica, social, sanitària, climàtica…). La concentració d’aquests factors de risc propicia la retroalimentació i genera processos circulars que perpetuen els riscos d’exclusió de la població resident i dels mateixos barris. Hi ha tres particularitats que defineixen la vulnerabilitat urbana: la persistència en els espais urbans, la concentració territorial i la diversitat de les formes en què es presenta.

Tal com mostra el mapa següent, extret de l’Índex de vulnerabilitat urbana 2017, elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), a la metròpolis de Barcelona la vulnerabilitat es manifesta de manera intensa als eixos del Besòs i del Llobregat i pràcticament no hi ha variacions en l’espai que ocupen aquestes àrees vulnerables.

Deixa un comentari