La Generalitat atorga a la cimentera l’autorització ambiental per mantenir la seva activitat

L’AV Can Sant Joan ha anunciat que recorrerà la decisió d’Acció Climàtica

La cimentera, vista des de la muntanyeta de Can Sant Joan
Laura Grau

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha resolt atorgar a la cimentera Holcim –fins ara coneguda com a LafargeHolcim– l’Autorització Ambiental (AA) amb Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), el que possibilita que la planta pugui continuar la seva activitat al peu del Turó.

Durant els darrers dos anys planejava sobre l’empresa l’amenaça de clausura després que, tant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com el Tribunal Suprem, haguessin donat la raó a l’Ajuntament i a l’AV Can Sant Joan en els seus litigis contra la cimentera, procedint a anul·lar les autoritzacions ambientals atorgades per la Generalitat per haver estat tramitades en base a la presentació d’un estudi obsolet.

La companyia ha celebrat la decisió d’Acció Climàtica en garantir la continuïtat de la planta i els llocs de treball de la plantilla

La companyia ha expressat a través d’un comunicat la seva satisfacció per la resolució d’Acció Climàtica. “Garanteix la continuïtat de l’activitat de la planta i dels llocs de treball de què depenen més de 300 famílies”, assenyala en el seu escrit. Holcim insisteix que compleix amb la normativa més estricta vigent en matèria mediambiental i que la planta reuneix totes les garanties exigides per les directives europees en matèria de prevenció i control, basades en les Millors Tecnologies Disponibles (MTD’s).

Durant el procediment administratiu per tramitar la nova autorització ambiental, iniciat el març de 2021, tant l’Ajuntament com l’AV Can Sant Joan en van presentar al·legacions que, atès a la decisió presa per la Generalitat, no han estat tingudes en consideració. L’entitat veïnal, però, no dona la batalla per perduda i ja ha anunciat a laveu.cat que presentarà el corresponent recurs i farà el que calgui per tancar la cimentera, entenent que és una indústria contaminant que no pot desenvolupar la seva activitat a menys de 200 metres del nucli veïnal.

L’AV Can Sant Joan es mostra disposada a fer el que calgui per tancar la cimentera entenent que és una indústria contaminant situada a pocs metres del nucli veïnal

Des del consistori no se n’ha fet encara cap pronunciament oficial a l’espera que els serveis tècnics i jurídics analitzin la informació.

Nova identitat corporativa

A partir d’ara, el nom de Lafarge deixa d’estar associat a la cimentera. La companyia ha decidit unificar totes les seves marques comercials a Espanya sota la identitat Holcim amb el símbol d’infinit. A Catalunya, la firma compta amb la fàbrica de Montcada, la planta d’àrids del Garraf i sis plantes més de formigó.

Deixa un comentari