Llum verda al pressupost municipal més alt de la història

L’Ajuntament aprova els comptes que al 2023 seran de 49,6 milions d’euros, prop de dos milions més que en l’exercici actual. El PSC es va abstenir, mentre que Ciutadans ha votar-hi en contra

Sessió del Ple extraordinari d'aprovació del pressupost 2023
Lluís Maldonado

L’Ajuntament aprova els comptes que al 2023 seran de 49,6 milions d’euros, prop de dos milions més que en l’exercici actual. El PSC es va abstenir, mentre que Ciutadans hi ha votat en contra. El president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido (ERC), va defensar que el projecte econòmic del 2023 “ha permès reduir un 35% el deute en els darrers tres anys, s’ha recuperat fons líquids i millora del romanent que ens permet afrontar aquesta complexitat amb uns comptes forts per fer front a les adversitats”. “Vivim una situació d’elevada complexitat, amb un increment del tipus d’interès que suposa un increment de 400 mil euros, amb l’increment de preus en l’energia que suposa uns 600 mil en el pressupost, i un increment del poder adquisitiu dels funcionaris”, ha relatat Garrido.

Hem reduït el deute en el 35% en tres anys, s’ha recuperat fons líquids i millora del romanent que ens permet afrontar aquesta complexitat amb uns comptes forts per fer front a les adversitat

Gerard Garrido, president de l’Àrea Econòmica
Gerard Garrido, president de l’Àrea Econòmica Lluís Maldonado

A l’hora d’elaborar els pressupostos, l’Ajuntament ha hagut de tenir en compte diversos factors externs com la sentència del Tribunal Constitucional sobre la plusvàlua que ha afectat els ingressos de les entitats locals, l’impacte econòmic arrel de la crisi sanitària de la Covid-19 i l’actual pujada de la inflació i dels tipus d’interès. “Al 2021 vam acabar amb el deute a curt termini i pot fer front a les obligacions corrents amb tranquil·litat’, ha recordat Garrido.

Evolució del deute durant els darrers set anys Àrea Econòmica

”La ciutadania necessita suport, ajuda i proactivitat per part de l’administració, i aquests pressupostos ho fan possible”, ha afegit l’edil. “Tots aquests increments es cobreixen, en gran part, amb ingressos provinents de les empreses subministradores, gràcies a la tasca que s’ha fet per cercar recursos econòmics que no afectin la ciutadania”. Garrido ha agraït la tasca de tots els treballadors i treballadores de l’ajuntament, especialment de l’àrea econòmica.

L’alcaldessa, Laura Campos Lluís Maldonado

“No només és un pressupost bo, sinó també responsable, condicionat en part per factors negatius externs però també d’interns que arrosseguem i als que estem donant resposta“, ha qualificat l’alcaldessa, Laura Campos, qui ha subratllat la importància de poder presentar un projecte econòmic totalment nou “amb enginyeria financera·, referint-se al fet que d’altres municipis del voltant “estan tenint molts problemes, i alguns, ha optat per prorrogar l’anterior”.

Gràfic amb l’evolució del deute municipal per habitant Àrea Econòmica

No només és un pressupost bo, sinó també responsable, elaborat amb enginyeria financera i condicionat en part per factors negatius externs però també d’interns que arrosseguem i als quals estem donant resposta

Laura Campos, alcaldessa
Ingressos previstos durant el 2023 Àrea Econòmica
Despeses previstes durant el 2023 Àrea Econòmica

A l’hora d’elaborar els pressupostos, l’Ajuntament ha hagut de tenir en compte diversos factors externs com la sentència del Tribunal Constitucional sobre la plusvàlua que ha afectat els ingressos de les entitats locals, l’impacte econòmic arrel de la crisi sanitària de la Covid-19 i l’actual pujada de la inflació i dels tipus d’interès. En aquest sentit, Garrido ha explicat que l’Ajuntament afronta aquest context d’incertesa amb unes comptes sanejats i transparents gràcies a les mesures que s’han implantat als darrers anys i que han permès reduir el seu deute i millorar la seva tresoreria.

El PSC denuncia incompliment d’inversions

La portaveu del PSC, Nani López, ha assegurat que l’equip de govern no ha estat prou previsor Lluís Maldonado

Els socialistes han retret al govern de coalició incompliments reiterats d’inversions pactats durant els darrers any: “Només n’ha executat la meitat de les previstes i algunes s’arrosseguen des de 2020, com la millora dels parcs infantils ”. ha denunciat la portaveu Nani López, qui adverteix que “els fons de contingència són insuficients” i que l’equip de govern “no ha estat suficientment previsor davant l’actual context d’incertesa”.

Només s’han executat la meitat de les inversions previstes i algunes s’arrosseguen des de 2020. Denunciem l’incompliment reiterat del govern municipal

Nani López, portaveu del PSC

Segons els socialistes no s’ha recollit l’augment de 150.000 euros per millorar l’asfaltat i les voreres, ni tampoc una partida de 30.000 euros per a la millorar de la senyalització urbana. “Ens abstenim per responsabilitat amb la ciutadania i demostrem, una vegada més, que som una oposició últil i sensata“, ha conclós la portaveu socialista.

Ciutadans suspèn els números municipals

La portaveu de Ciutadans, Angelina del Pino Lluís Maldonado

La portaveu de Ciutadans, Angelina del Pino, ha justificat el vot negatiu als comptes municipals per no satisfer les peticions de la formació. “Hem volgut buscar un consens, però el govern local no ha millorat ni les partides de neteja, ni en la instal·lació de més càmeres de seguretat per donar suport a la Policia Local, ni l’augment de les inversions en asfaltat ni en escales mecàniques, entre d’altres”, va dir la regidora. “Aquest govern deu molts diners a , empreses carronyaires. No vam posar números. busca en consens, pes de les inversions.

“Hem volgut buscar un consens, però el govern local no ha millorat cap de les partides d’inversions que hem demanat”

Angelina del Pino, portaveu de Ciutadans

Pressupostos per àrees

Pressupost del 2023 per àrees de l’Ajuntament Àrea Econòmica

El govern de coalició d’En Comú Podem i Esquerra ha reestructurat les seves àrees que han passat de cinc a sis, creant-se l’Àrea d’Espai Públic i Transició Ecològica que abans estava integrada a l’Àrea Territorial. L’augment dels costos dels subministraments, del tipus d’interès i de la millora del poder adquisitiu dels treballadors ha provocat que totes les àrees hagin augmentat el seu pressupost. L’Àrea Territorial tindrà un pressupost de 1.650.469 euros mentre que la nova Àrea d’Espai Públic i Transició Ecològica pujarà als 10.110.499 euros –la suma d’ambdues suposa un increment del 0,39% respecte al pressupost que l’Àrea Territorial va tenir l’any passat abans de la seva divisió. També pugen els comptes de l’Àrea Econòmica, que serà de 8.041.454 euros (+3,02%); l’Àrea de Serveis Generals, 18.580.619 milions (+4,31%); l’Àrea Social, 10.319.917 euros (+12,43%); i l’Àrea de Presidència, 928.297 euros (0,18%).

Deixa un comentari