Montcada acollirà la segona trobada internacional contra la incineració a cimenteres

La Plataforma Antiincineració ha fet l’anunci després de participar a la convenció estatal convocada a Vilafranca del Penedès

Representants de les plataformes participants manifestant-se davant la cimenetera de Vilafranca
Plataforma Antiincineració

La Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac organitzarà el 3 d’octubre la II Trobada Internacional contra la crema de residus a cimenteres prenent el relleu a la ciutat de Barletta (sud d’Itàlia) on va tenir lloc la primera edició el passat mes de novembre. Així ho ha anunciat el portaveu del col·lectiu local, José Luis Conejero, després que una quarantena de veïns hagi participat aquest cap de setmana a la VI Trobada estatal celebrada a Vilafranca del Penedès en què han pres part representants d’altres plataformes vingudes d’arreu d’Espanya com ara Barcelona, Madrid, Balears, Navarra, Euskadi, Aragó i Andalusia.

Durant les jornades s’han fet conferències, tallers i un recull de propostes d’actuacions conjuntes per evitar que les cimenteres acabin esdevenint plantes de tractament de residus entenent que aquesta pràctica perjudica el medi ambient i la salut de les persones. Hi han participat ponents de reconegut prestigi com la metgessa i endocrina Carme Valls; el doctor i investigador del Museu Nacional de Ciències Naturals Fernando Palacios, i el doctor en medicina i professor de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona, Eduard Rodríguez Farré.

 

 

Intervencions

Els conferenciants han fonamentat les seves ponències en estudis fets per governs com el d’Estats Unitats i articles publicats a revistes científiques internacionals. Tots tres han coincidit a recordar que, si bé la directiva de la Unió Europea aprovada al 2008 instava els estats a marcar com a prioritat la reducció, el reciclatge i la reutilització de residus enfront la incineració i els abocadors, a Espanya la proporció és de reciclar i cremar es manté en el 50%.

“S’ha invertit la jerarquia establerta en benefici de les grans empreses que controlen la gestió dels residus”, ha criticat el doctor Palacios tot censurant que ara també es tractin deixalles a les cimenteres: “Fan un negoci rodó a costa de la salut dels ciutadans: cobren per tona tractada, s’estalvien combustible i emissions i, a sobre, venen el producte”. Palacios considera urgent i necessari que les comunitats autònomes elaborin un pla prevenció –que per llei haurien s’haver fet al 2013- per eliminar del mercat i de l’ús humà tots els residus que no són reciclables seguint el model de Residu 0.

 

En la mateixa línia, Rodríguez Farré ha assenyalat que hi ha força estudis que demostren l’impacte que la contaminació del medi ambient té en la salut de les persones, especialment la que prové  d’incineradores i cimenteres. “Tenim prou dades –ha dit- que demostren que la població que viu en un entorn de 5 quilòmetres en el radi d’acció d’aquest tipus d’instal·lacions incrementen certs tipus de càncer i tenen un risc més alt d’alteracions endocrines”.  Precisament aquesta és una qüestió que preocupa força metgessa Carme Valls. “L’OMS ja va alertar el 2013 sobre les disrupcions endocrines provocades per la toxicitat que hi ha en el medi ambient”, ha assenyalat tot reclamant que es facin estudis epidemiològics al respecte amb la participació de la població afectada. Els tres ponents han reclamat a les administracions que actuïn sense demora i han animat les plataformes antiincineració a continuar fent accions de pressió. “Experiències anteriors, com la de l’amiant, demostren que des que els coneixements científics alerten sobre un perill fins que les autoritats actuen poden passar 20 anys”, ha recordat Rodríguez Farré.

 

Manifest

La VI Trobada estatal Antiincineració feta a Vilafranca ha comptat amb el suport de la GAIA (Alianza Global contra la Incineración),  Ecologistes en Acció, Greenpeace, CAPS (Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris), CEPA i Ecologistes de Catalunya. Les jornades han clos amb la redacció d’un manifest en què les entitats organitzadores reclamen a les administracions una revisió de les autoritzacions ambientals integrades que permeten les cimenteres cremar residus. L'Oficina de Control i Prevenció Integrada de la Pol·lució ha revelat que la generació de les substàncies que es produeixen en les cimenteres a través de la incineració són molt tòxiques i no estan incloses en les autoritzacions ambientals”, assenyala l’escrit tot reclamant que es facin estudis  epidemiològics amb participació ciutadana.

D’altra banda, i com a mesura de pressió, la Coordinadora estatal antiincineració insta la ciutadania a no votar els partits que no apostin pel programa Residu 0 o es manifestin favorables a la incineració.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari