Montcada prohibeix l’accés als camins naturals pel risc molt alt d’incendi

S’ha creat una dotació especial de vigilància formada per Policia Local, ADF i Protecció Civil

Voluntaris de l'ADF Serralada, fent tasques de vigilància
Pilar Abián
Vista del parc de la serralada de Marina des del Turó, que pertany al parc de Collserola, ambdós inclosos al terme municipal montcadenc
Un dels voluntaris de Protecció Civil fent tasques de guaita

A partir d’aquest dimecres, a les 15h, i fins que no es desactivi el Nivell 3 del Pla Alfa, es tanquen els camins naturals i es prohibeix la circulació de persones i vehicles que no estiguin vinculats a les zones del Parc de la Serralada de Marina, el Parc de Collserola i el Pla de Reixac. S’ha creat una dotació especial de vigilància formada per Policia Local, ADF i Protecció Civil.

L’arribada d’una massa d’aire molt càlida procedent del nord d’Àfrica és la causant d’una onada de calor que s’allargarà fins al començament de la propera setmana. Es recomana evitar les activitats exteriors a les hores centrals del dia, així com menjar de forma lleugera i beure líquids de manera freqüent.

La situació de perill d’incendi és la més alta dels últims 18 anys i es demana a la ciutadania, a través d’un ban municipal, que sigui responsable, evitant l’accés als espais naturals perquè no es produeixi qualsevol actuació que pugui ocasionar foc.

El municipi disposa de dos refugis climàtics, situats a la Biblioteca Elisenda i a plaça Joan Foster, que formen part de la xarxa que impulsa l’AMB. A més, també es pot accedir a la sala climatitzada del Casal de la Gent Gran Casa de la Mina.

A causa de l’elevat risc d’incendi que provoca l’onada de calor que farà augmentar les temperatures als propers dies, l’Ajuntament ha publicat un ban municipal anunciant que es tanquen els camins naturals i es prohibeix la circulació de persones i vehicles que no estiguin vinculats a les zones del Parc de la Serralada de Marina, el Parc de Collserola i el Pla de Reixac a partir d’aquest dimecres,11 d’agost, a les 15h i fins a la desactivació del Nivell 3 del Pla Alfa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Montcada i Reixac forma part de la llista de 279 municipis de Catalunya que han entrat en el nivell més alt que determina un perill d’incendi extrem, el més elevat dels últims 18 anys, a conseqüència de l’onada de calor que s’allargarà fins a l’inici de la propera setmana. Per aquest motiu, i segons recorda el ban municipal, està prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i, al mateix temps, cal evitar activitats de risc al medi natural, especialment la utilització de maquinària que generi risc; llençar burilles a terra, ni caminant ni des del vehicle, encara que sembli apagada; no utilitzar barbacoes que no estiguin autoritzades; no llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc; i no abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc. El ban també recorda que cal deixar lliures de pas el accessos perquè puguin circular els vehicles d’emergències si fos necessari i que, en cas de veure indicis de fum, s’ha d’avisar immediatament al 112.

 

L’alclde accidental, Oriol Serratusell –qui també és el regidor responsable de Medi Natural i de Protecció Civil- ha fet una crida a la ciutadania perquè sigui responsable davant aquest elevat risc d’incendi provocat per l’onada de calor i la sequera. “Demanem a la ciutadania que no vagi als espais naturals durant els propers dies davant l’important perill d’incendi que ens pot afectar directament al muncipi”, ha dit l’alcalde accidental, qui ha anunciat la creació d’una dotació especial de vigilància als espais naturals formada per agents de Policia Local, així com voluntaris d’ADF i Protecció Civil.

L’arribada d’una massa d’aire molt càlida procedent del nord d’Àfrica és la causant d’aquesta onada de calor, que es preveu que sigui la més intensa i llarga d’aquest estiu. La forta calor durarà tot el que queda de setmana i és molt probable que s’allargui fins al començament de la propera. Segons la previsió meteorològica, l’aire saharià serà persistent i intens i les temperatures no baixaran a la nit. La humitat a l’interior serà molt baixa i al litoral, el termòmetre no s’enfilarà tant, però l’alta humitat farà que l’ambient sigui xafogós amb una sensació de calor molt elevada. Davant d’aquesta situació, es recomana beure aigua i líquids amb freqüència, encara no que es tingui set, evitant les begudes molt ensucrades, amb cafeïna o amb alcohol perquè poden provocar deshidratació. És preferible que els menjars siguin lleugers i que s’estigui a llocs frescos i reduir l’activitat física, sobretot a les hores centrals del dia. També s’ha de tenir més precaució amb la població més vulnerable, com són els menors de 4 anys, les embarassades i la gent gran.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari