Noves restriccions d’aigua arran la declaració de l’Estat d’Excepcionalitat

Les limitacions no afecten, per ara, l’aigua de boca, però s’intensifiquen en altres usos urbans

La sequera severa deixa imatges com aquesta, amb la llacuna de Mas Duran sense aigua Fidel Casajuana
Fidel Casajuana

La Generalitat de Catalunya va decretar el passat 2 de març l’Estat d’Excepcionalitat de la sequera, amb l’entrada en vigor de noves restriccions. De moment, les limitacions no afecten el consum de l’aigua de boca, tot i que s’han intensificat algunes mesures en els usos urbans. Segons el Pla d’Emergències en situacions de Sequera (PES) de l’Ajuntament, que segueix les directrius del Pla de Sequera de l’Agèndia Catalana de l’Aigua (ACA), la fase d’Excepcionalitat suposa el tancament del 50% de les fonts d’aigua potable al municipi i la reducció del consum per al reg agrícola en un 40% i dels usos ramaders (30%), industrials (15%) i recreatius que impliquin reg (30%).
D’altra banda, només es poden netejar carrers i regar parcs i jardins per a la supervivència d’arbres o plantes si s’utilitzen aigües regenerades procedents de depuradora o bé de les capes freàtiques. Pel que fa a l’ompliment de piscines, queda limitat als equipaments amb un sistema de recirculació de l’aigua i als centres educatius amb piscines desmuntables amb una capacitat inferior a 500 litres.

Consum responsable

Des de l’Ajuntament i d’altres administracions s’ha fet una crida a no malbaratar l’aigua a causa de la sequera perllongada –portem 25 mesos de dèficit pluviomètric–, que es pot agreujar els pròxims mesos amb l’arribada de les altes temperatures a l’estiu. La següent fase del PES és la d’emergència, que inclou altres mesures molt més restrictives, com ara el tall de subministrament d’aigua a les llars.
Montcada pertany al sistema de la conca del Ter-Llobregat, que abasteix bona part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Segons dades de l’ACA, cada montcadenc va consumir durant el 2022 una mitjana de 189 litres diaris, una xifra inferior a la de Catalunya.
En la reducció del consum d’aigua, l’AMB ha destacat l’esforç de la població metropolitana des de la sequera del 2008, així com les mesures implementades per les administracions als últims anys. En el cas del municipi, el regidor de Serveis Municipals, Juan Carlos de la Torre (ECP), ha destacat que “l’Ajuntament ja fa temps que realitza un ús sostenible dels recursos hídrics, ja que la neteja dels carrers i el reg d’arbrat es fa amb aigua freàtica que prové del pou de Can Tuxans, a Mas Rampinyo, mentre que el reg de parterres es fa amb sistema de degoteig”.

L’Ajuntament ja fa temps que realitza un ús sostenible dels recursos hídrics, ja que la neteja dels carrers i el reg d’arbrat es fa amb aigua freàtica que prové del pou de Can Tuxans, a Mas Rampinyo, mentre que el reg de parterres es fa amb sistema de degoteig

Juan Carlos de la Torre, regidor de Serveis Municipals

El consistori, juntament amb Aigües de Barcelona i l’AMB, també treballa per aprofitar l’aigua del Rec Comtal que, segons fonts municipals, permetria donar a beure cinc vegades el total de la població del municipi.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari