L’ACA farà un pou de captació d’aigua al Besòs per combatre la sequera

L’Agència també ha licitat el projecte per construir una planta potabilitzadora al tram final del riu

Vista aèria del tram final del Besòs entre Montcada i Santa Coloma de Gramenet
Arxiu

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha començat els sondejos inicials per tal de construir un pou per abastir d’aigua Barcelona en l’actual context de sequera. Aquesta actuació s’està executant ja entre Montcada i Reixac i està previst que durin tres mesos, segons ha detallat l’organisme públic a través d’un comunicat de premsa.

Qualitat de l’aqüífer

La profunditat dels pous oscil·larà entre els 20 i els 25 metres i es perforaran mitjançant el sistema de percussió per inca, ja que “contribuirà a mantenir la qualitat de les aigües subterrànies sense alterar les característiques de l’aqüífer”, segons ha puntua­litzat l’ACA. L’any passat ja es van fer a la zona alguns treballs per concretar el punt més favorable entre els dos termes municipals on finalment s’ha decidit executar el projecte. Al marge d’aquesta actuació, l’ACA va realitzar també a la primavera passada uns estudis previs per aprofitar l’aigua del Rec Comtal per abastir la xarxa potable.

La manca de reserves d’aigua s’ha agreujat també per l’empitjorament de la qualitat que “fa necessari i urgent disposar de nous recursos hídrics”, justifica l’ens.

La manca de reserves d’aigua s’ha agreujat també per la baixa qualitat que fa necessari disposar de nous recursos hídrics

Planta potabilitzadora

Paral·lelament, l’orgnisme públic ha licitat la redacció del projecte de construcció d’una planta potabilitzadora en el tram final del Besòs que podria ubicar-se al municipi. El pressupost és de 120.000 euros i la redacció del projecte bàsic servirà per definir la ubicació de la planta, les seves característiques, la capacitat i el tipus de tractament, entre d’altres.
El president de l’Àrea de Territori, Andreu Iruela (PSC), ha declinat fer declaracions al respecte en considerar que encara no hi ha res decidit.

El Beòs al seu pas per Montcada Arxiu/Mireia Nonell

Mínims històrics

La sequera està posant el país en una situació límit durant els darrers tres anys sense pluges regulars. Les reserves d’aigua als embassaments ja han superat els mínims històrics de 1989. La setmana vinent està previst que la Generalitat passi de l’estat d’excepcionalitat actual al d’emergència, ampliant les restriccions de consum d’aigua.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari