ECP denuncia que darrere del projecte de construcció del nou hospital hi ha una operació urbanística ‘especulativa’

Els comuns de Montcada i Reixac i Cerdanyola han presentat al·legacions al canvi de planejament aprovat inicialment per l’AMB

Laura Campos, al centre de la imatge, durant la seva intervenció davant dels mitjans, acompanyada de David Cid–esquerra– i Santi Cayuela
Pilar Abián

“Volem l’hospital, però no a costa d’una operació urbanística especulativa”. Amb aquesta contundència s’han expressat els representants de Catalunya En Comú Podem David Cid, Laura Campos i Santi Cayuela, durant la roda de premsa que el partit ha convocat aquest matí davant dels terrenys on està planificada la construcció del nou hospital Ernest Lluch, a l’N-150, davant dels blocs Sivis, al sector de l’antiga fàbrica Redosa. ECP de Montcada i Reixac i Cerdanyola han presentat conjuntament al·legacions a la modificació inicial del PGM a càrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que ha de permetre l’edificació del centre sanitari i que inclou tota la transformació urbanística del sector que l’envolta, a tocar d’ambdós costats de l’N-150, amb la construcció de 825 habitatges, a més d’equipaments públics i privats.

Cid ha estat el primer a prendre la paraula per denunciar el retard en l’execució del projecte que es va començar a gestar l’any 2006, quan Marina Geli (PSC) era consellera de Salut de la Generalitat. “És inconcebible que encara portem prop de 20 anys reclamant l’hospital”, ha dit el diputat al Parlament i candidat número 5 dels comuns a les autonòmiques qui s’ha mostrat molt crític amb la gestió dels diferents consellers que hi ha hagut durant aquest temps, especialment amb Boi Ruiz (CiU), qui liderava el departament de salut entre el 2020 i el 2016, quan es van produir importants retallades pressupostàries en sanitat pública, però també contra ERC, entenent que l’actual govern no ha fet canvis significatius en les polítiques de salut.

Mai hem posat en dubte en la necessitat imperiosa de l’hospital, però no volem que s’hi faci negoci

Laura Campos, ECP

Campos, per la seva banda, ha negat que els comuns hagin posat pals a les rodes al projecte com ha circulat en l’àmbit polític, comentaris que ha titllat d’“intencionats”. “Mai hem posat en dubte en la necessitat imperiosa de l’hospital, però no volem que s’hi faci negoci”, ha manifestat l’exalcaldessa montcadenca i actual cap de l’oposició al consistori. Segons l’edil, amb l’operació urbanística prevista l’AMB tindrà un aprofitament econòmic de 4,1 milions d’euros.

Els blocs Sivis, ubicats davant d’on es construirà el futur hospital, seran enderrocats i els seus residents, reubicats en els nous habitatges previstos
Pilar Abián

Els comuns centren les seves al·legacions en diferents qüestions. Pel que fa al centre sanitari i el seu entorn, critiquen que s’hagi reduït el nombre de metres quadrats de l’hospital gairebé a la meitat, passant dels 35.000 m² inicials a 18.500, que el canvi de PGM no contempli cap reserva de sòl per si ha de créixer en un futur i que sí que contempli un centre sociosanitari de titularitat privada. El partit també es mostra preocupat per la proximitat de l’edifici hospitalari al riu Sec i proposa que es desplaci la ubicació dins del mateix sector per reduir el risc d’inundabilitat.

Pel que fa a les al·legacions referides al desenvolupament urbanístic de l’entorn del futur hospital, els comuns critiquen que s’hagi projectat la creació d’un nou barri al municipi, amb un total de 825 habitatges –565, d’una banda, i 260 a l’espai que ocupen els blocs Sivis– completament desconnectat del nucli urbà. “Fa molts anys que intentem cosir la trama urbana, no podem donar suport a què construeixi aquest barri a l’altra punta de la localitat i que, a sobre, no hi hagi la previsió de crear serveis tan necessaris com centres educatius i pensi derivar els futurs residents a escoles de Cerdanyols”, ha manifestat Campos, tot considerant que l’actual equip de govern municipal –PSC, Vivim i PP– no ha sabut defensar els interessos del municipi davant l’AMB.

Deixa un comentari