El projecte comunitari del Rec Comtal desperta l’interès de la UOC

Els màsters de gestió cultural i Filosofia s’estrenen amb una visita a la iniciativa veïnal

La recuperació del Rec Comtal a Montcada i Reixac ha estat gràcies a la reinvidicació veïnal de Can Sant Joan en aquests darrers 10 anys. Però el barri no només ha liderat la mobilització per fer-ho possible, sinó que n’ha assumit la seva gestió de forma comunitària per tal de dignificar-lo per ser capaç de generar inclusió i cohesió social. Aquesta casuística, atípica a Catalunya, és el motiu pel qual una cinquantena d’alumnes dels Màsters de Gestió Cultural i Filosofia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)-Universitat de Girona van descobrir aquest dissabte el projecte comunitari del Rec Comtal.

La gestió cultural, social, històrica i mediambiental es concentren en El Rec es Mou!, que pretén posar de manifest la importància d’aquesta infraestructura en l’abastiment d’aigua a Barcelona. “Des de la UOC, aquest projecte comunitari és molt inspirador, generat del barri i per al barris que el comparteixen i nascut des de la reivindicació”, reconeix la directora del mestratge en Gestió Cultural, Alba Colombo. “Des de la universitat entenem la cultura en moviment i que empodera, i per això és molt important conèixer el projecte de la mà dels seus participants”, afegeix.

Alumnes del màster de gestió cultural durant la visita al Rec Comtal. Fotos: Lluís Maldonado

Antonio Alcántara és membre de l’AV Can Sant Joan i de la taula comunitària del Rec. Ell considera molt important que l’aprenentatge que es genera entre els estudiants però també la repercussió que té sobre els veïns: “És una oportunitat de generar diàleg, millorar el projecte, ampliar la implicació i contagiar la resta del veïnat, és una dinàmica que aporta valor i situa al barri amb un gran potencial“, valora Alcántara, qui creu que col·laboracions com la de la UOC demostren que s’està fent una bona feina.

L’estudiant del grau de gestió cultural, Sara Carmona , prové d’Andalusia i s’ha mostrat sorpresa després de conèixer la iniciativa veÏnal. “És molt enriquidora, no només és important des del punt de vista històric i patrimonial, sinó també del paper fonamental en la societat d’aquesta zona de Barcelona”, opina.

La història del Rec Comtal es remunta a l’època romana

Reptes contemporanis

A la visita, també van participar alumnes del màster de filosofia i reptes contemporanis de la UOC. “Tenir aquesta visió de la gestió cultural amb aliances amb el pensament crític va més enllà de la idea tradicional d’exposicions estanques, i ens permet treballar en òrbites més socials que entronquin amb els reptes de la societat actual“, conclou la professora univesitària.

Deixa un comentari