El Suma’t dóna una oportunitat als joves que van deixar d’estudiar aviat

Les empreses que vulguin ser col·laboradores s’hi poden adherir fins a l’1 d’octubre

L'Eva León (esquerra) treballa al Gremi d'Hostaleria del Vallès Occidental
José Manuel López (dreta) treballa a Standard Hidráulica

La formació és més important que mai per trobar una feina davant l’actual context de crisi, on escassegen les oportunitats laborals. Bé ho saben els participants del ‘Suma’t’, un projecte impulsat pel departament de Promoció Econòmica que pretén que joves entre 18 i 24 anys obtinguin el títol d’ESO i es posin en contacte amb el món laboral. A hores d’ara, set de la quarantena de participants tenen un contracte de pràctiques en empreses locals. Per tal que més joves se’n puguin beneficiar, les tècniques de Promoció Econòmica responsables del programa, Verónica Millán i Sònia Ruiz, estan mantenint contactes amb més firmes.

L’1 d’octubre acaba el termini perquè les empreses s’hi afegeixin, ja que el programa clou al març de l’any vinent i els participants han de fer una estada mínima de 6 mesos. “És molt important la implicació del teixit empresarial perquè els joves tinguin una oportunitat”, ha manifestat el regidor de Promoció Econòmica, Joan Carles Paredes (CiU). Les empreses col·laboradores, en opinió de Promoció Econòmica, fan una important feina altruista perquè contractar un jove del Suma’t implica fer força tràmits administratius, ja que el Departament d’Empresa i Ocupació paga el salari mínim interprofessional –si l’empresa vol pagar més, ho ha d’assumir pel seu compte–, i les empreses han de tramitar el cobrament de la subvenció. Una vegada acabades les pràctiques, l’empresa té bonificacions si contracta el participant.

Tot i que cada jove té les seves pròpies circumstàncies, el perfil general és de persona amb tendència a l’abandonament dels estudis, que viu en un entorn familiar o social complicat i té poca formació perquè va abandonar aviat l’educació obligatòria. “El nostre principal objectiu és que tornin al món formatiu”, ha explicat Millán.

L’Eva Moreno, de 18 anys, va deixar d’estudiar fa dos, quan es va quedar embarassada i va tenir el seu fill. Viu a Can Sant Joan amb la seva parella, el nen, la seva sogra i una cunyada i en el moment de buscar treball es va adonar que no hi havia res per a una persona sense estudis. A través del Suma’t, ha aconseguit un contracte fins al desembre com a auxiliar administrativa i d’atenció al client –la branca que ha triat de les quatre que ofereix el Suma’t, conjuntament amb operari de magatzem, monitors en el lleure i cuina– al Gremi d’Hostaleria del Vallès Occidental (La Ferreria), on treballa de 8.30 a 14h. “Dono un cop de mà en les tasques d’administració; em tracten molt bé i és una bona oportunitat per a gent que vam deixar d’estudiar”, ha explicat l’Eva. El seu cap, l’Enric Gené, considera que “les pràctiques són una bona manera de formar el jovent”.

En José Manuel López, de 23 anys, formarà part de l’equip de logística d’Standard Hidràulica (La Ferreria) fins a mitjan de novembre, quan acaba el seu contracte. “Als 16 anys vaig començar a treballar perquè necessitàvem diners a casa”, explica aquest jove, que s’encarrega de preparar comandes al matí i a la tarda, continua amb la formació. És el primer cop que la firma participa en un programa similar. El responsable del magatzem i tutor del José Manuel, Luis Eduardo López, valora positivament l’experiència: “Tinc un germà de la mateixa edat que el José Manuel i m’agradaria que, si ho necessités, li donessin aquesta oportunitat”. Els dos joves continuen a la tarda la seva formació teòrica, ja que ambdós volen treure’s l’ESO.

Seccions:

Deixa un comentari