L’MCC recupera la història de l’aigua a Montcada amb una fira comercial

L’acte tindrà lloc els dies 9 i 10 d’abril al carrer Major i els comerços s’hi poden apuntar fins al 28 de març

L’aigua ben bé podria ser la marca de Montcada i Reixac donada la importància que ha tingut per al municipi. És el que opina Montcada Centre Comerç (MCC), que els dies 9 i 10 d’abril organitza la Fira del comerç i de l’aigua de Montcada i Reixac al carrer Major, una activitat per dinamitzar el teixit comercial local a més de mostrar a la ciutadania com la recuperació i l’explotació de les reserves d’aigües naturals, que arrenquen a l’època romana, han contribuït al desenvolupament econòmic i urbà de la ciutat. Amb el referent de la Fira de la tardor –que, segons els organitzadors, va ser un èxit– Montcada Centre Comerç (MCC), l’entitat ha programat una nova fira, oberta a tots els establiments locals. Les botigues interessades a participar-hi s’han de posar en contacte amb l’MCC abans del 28 de març, a través del telèfon 935 751 766 o bé enviar un correu electrònic a l’adreça montcadacentre.telefonica.net.

La iniciativa rep el suport de les regidories de Comerç i de Cultura i de l’historiador local Jaume Alcázar, que ha col·laborat amb l’organització en la contextualització històrica. Ambientada en el modernisme, en concordança amb l’època en què es va construir la Casa de les Aigües –element emblemàtic que evoca la importància de la presència de l’aigua a Montcada conjuntament amb el Rec Comtal– la Fira obrirà de 10 a 21h. Per amenitzar la jornada, hi haurà activitats infantils i espectacles de carrer.

Segons explica Alcázar, l’aigua ha estat durant segles el veritable motor del desenvolupament industrial i comercial de Montcada i Reixac. Ja a l’època romana, les aigües del Besòs eren aprofitades mitjançant una resclosa i conduïdes fins a Barcelona per a abastir a la població. Al segle X, el comte Mir de Barcelona va restaurar aquest canal que s’iniciava a Montcada i acabava a Barcelona. Al llarg del seu recorregut, l’aigua d’aquest canal era aprofitada també per diferents molins i empreses que s’havien instal·lat al llarg del seu recorregut.

Per evitar els períodes de sequera a l’estiu i garantir un cabal d’aigua suficient a la ciutat de Barcelona que cada vegada en necessitava més, l’any 1778 es va construir una mina per tal de captar les aigües subterrànies del Besòs i augmentar el cabal del rec que arribava a Barcelona, que encara es pot contemplar al recinte del parc de les Aigües. Anys més tard, per evitar períodes de sequera i per què la demanda a Barcelona era cada cop més gran, al 1878 es va construir el complex de la Casa de les Aigües, “un dels referents d’arquitectura industrial més importants del país; la Mina, el Reixagó i la Casa de les Aigües són un patrimoni únic a Catalunya i marquen l’inici de la marca ‘Aigua de Montcada’ a Barcelona”, indica Alcázar.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari