‘Els espais naturalitzats són necessaris per a la biodiversitat’

Entrevista a Laura Aranda, voluntària de l’Observatori Metropolità de Papallones

Laura Aranda és una de les dues voluntàries que realitza el cens de papallones al Parc de la Llacuna
Mario Manzano

Laura Aranda, veïna de Mas Rampinyo i tècnica ambiental de professió, és una de les voluntàries del projecte de l’Observatori Metropolità de Papallones al Parc de la Llacuna, a Mas Duran.

Què la va motivar a participar en la iniciativa de l’Observatori Metropolità de Papallones?
Aquesta és la meva tercera temporada en el projecte i m’hi vaig apuntar perquè m’agrada molt l’observació de la natura. Formar part d’aquesta iniciativa de ciència ciutadana m’ha ajudat a ampliar els meus coneixements sobre la biodiversitat, els ecosistemes i el paper de la vegetació per afavorir que hi hagi més abundància de papallones.


En què consisteix la feina d’un voluntari?
Sortim cada quinze dies a fer recollida de dades. Primer de tot hem d’observar quin temps fa, ja que les papallones necessiten unes condicions meteorològiques determinades per activar el vol. Al Parc de la Llacuna m’encarrego de fer tres transseptes de 100 metres. La passejada ha de ser de 40 minuts i, durant el recorregut, vaig anotant les espècies i els individus que em trobo. Anem amb un caçapapallones per observar-les millor i després les deixem novament en llibertat.

Què destacaria del Parc de la Llacuna?
Tenim una zona agroforestal bastant gran que afavoreix l’existència de moltes espècies, algunes de les quals són bastant singulars i no se solen veure a altres emplaçaments.


Què ha après d’aquesta experiència?
He après a entendre la importància de mantenir els espais naturalitzats. Hem de canviar el xip i pensar que els espais naturals són necessaris per promoure la biodiversitat. Els ecosistemes es regulen sols i, per tant, si són diversos, vol dir que hi haurà diversitat d’espècies. Molta gent prefereix un prat verd amb gespa, però és millor tenir un prat natural amb diversitat florística perquè d’aquesta manera afavorim l’existència de diferents plantes i animals.


Què li diria a la gent perquè participi en el projecte?
Que si li agrada la natura, s’hi apunti, perquè és una manera de gaudir de l’entorn i, alhora, implicar-se en el municipi. És un projecte anual que es fa de març a octubre amb el qual es poden aprendre molts conceptes i canviar la mirada sobre els nostres parcs i platges metropolitans.

Deixa un comentari