L’acte del 25è aniversari esdevé un clam unànim en defensa de la llengua catalana

Alumnes, exalumnes, professors de català i representants d’una desena d’entitats locals participen en la celebració, marcada per la polèmica reforma de la Llei d’Educació

Elisa Riera, llegint el poema final d'Apel·les Mestres, acompanyada de Marta Lluís, treballadora del SLC
Laura Grau
D'esquerra a dreta, Daniel Moly, María Elena Pérez, Yvonne Griley i M. Mar Viera

L’acte del 25è aniversari del Servei Local de Català, celebrat ahir la tarda a l’Auditori Municipal, va estar marcat per la defensa del model lingüístic català davant de l’avantprojecte de reforma de la Llei d’Educació del govern de l’Estat, que va rebre crítiques tant per part de les autoritats que van intervenir en els parlaments, com dels representants de les entitats i associacions presents a la celebració. La directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Yvonne Griley, va fer un recordatori sobre com van sorgir els primers SLC a partir de l’aprovació de la Llei de Normalització Lingüística l’any 1984, que intentava revitalitzar una llengua que havia estat prohibida durant el Franquisme i que calia normalitzar. Trenta anys després, “totes les forces polítiques que van apostar per la democràcia, han de tornar a tancar files per defensar el model català”, va afegir, en referència als últims esdeveniments. La presidenta del Consell del CNL Vallès Occidental 3, M. Mar Viera, també es va referir al context polític de qüestionament del model i va reclamar fermesa a la societat catalana “perquè a les llengües no se’ls pot posar portes segons convingui”. El regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly (CiU), va destacar la feina feta pel SLC durant un quart de segle, “no només impartint classes de català, sinó fomentant relacions personals i el coneixement de l’entorn i les arrels i el patrimoni del poble”. Moly va reafirmar el compromís de l’Ajuntament amb el SLC i el Consorci, però es va referir al futur amb inquietud, “davant del que considero atacs terroristes contra la nostra llengua i la nostra identitat”. Va cloure els parlaments l’alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez (PSC), que va defensar la immersió lingüística “com un element imprescindible i que ha demostrat sobradament la seva eficàcia per mantenir viva la llengua”.

Al final dels parlaments l’escenari de l’Auditori es va transformar en una àgora simbólica on alumnes, voluntaris lingüístics, professors de català i representants de diferents entitats i associacions culturals del municipi –com l’Abi, La Unió, el Cim, la Cal, el Casal Popular El Brot, la Fundació Cultural, Els Diables, la Coral del Turó i el Museu– van pujar un per un després de llegir missatges de felicitació al SLC i reflexions sobre Catalunya i la seva llengua. El punt final el va posar l’escriptora Elisa Riera, una de les impulsores del SLC durant la seva etapa com a regidora de Cultura a l’Ajuntament, que va llegir un emotiu poema d’Apel·les Mestres. L’acte també va incloure amb la projecció d’un vídeo de Montcada Comunicació sobre els orígens del SLC i la seva trajectòria, i una exposició de materials divulgatius i didàctics dels inicis de l’organisme.

Seccions:

Deixa un comentari