Visita guiada al cementiri per apropar els estudiants als fets de la Guerra Civil a Montcada

La proposta l’organitza l’Arxiu Municipal i s’inclou en el programa d’activitats educatives que ofereix l’Ajuntament als centres de secundària

L'arxiver municipal, Joan Reglà, durant la visita
Joan Reglà i Tània Galán, de l'Arxiu Municipal, durant la visita

L’Arxiu Municipal ha engegat una nova activitat divulgativa titulada ‘El cementiri: qui és qui’, que pretén aprofundir en la Guerra Civil i les seves particularitats a Montcada i Reixac, abordant els fets succeïts en aquest recinte, que ostenta la trista fama d’acollir la fossa més gran de la violència a la rereguarda republicana a Catalunya, amb més d’un miler de víctimes.

Alumnes de segon de Batxillerat de l’INS Montserrat Miró han estrenat la visita guiada al cementiri, de la mà dels especialistes Joan Reglà i Tània Galán, que han fet un recorregut per les diferents fases del conflicte, des dels assassinats indiscriminats per part dels Comitès de les Milícies Antifeixistes –liderats per la CNT-FAI–; la investigació impulsada per la mateixa Generalitat republicana per trobar els culpables d’aquestes accions; la fase de repressió franquista un cop guanyada la guerra i, finalment, el buit de memòria de les víctimes del bàndol republicà, en contrast amb els monuments exaltant als vencedors. “La visita s’ha dissenyat a partir de documentació provinent de l’Arxiu Municipal i altres fonts amb l’objectiu d’apropar els joves a aquest període de la història”, ha explicat el tècnic, Joan Reglà.

Natasha Maldonado i Gerard Álvarez, estudiants que han participat en la visita, l’han trobada interessant com a punt de partida per abordar aquest període de la història de Catalunya i Espanya. Cap dels dos coneixia els fets que van passar al cementiri ni tampoc havien visitat mai l’equipament.

Actualment, la Direcció General de Memòria Democràtica –vinculada al Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat– està treballant per documentar una de les fosses del cementiri local amb 700 persones encara sense identificar.

Més activitats
Alumnat de 4t d’ESO de l’INS Montserrat Miró també participarà el pròxim mes d’abril en una altra activitat que promou l’Arxiu Municipal amb el nom ‘Viure en pau o viure amb por? De la II República al franquisme en un viatge per la documentació històrica’. L’activitat se centrarà especialment en la figura de Josep Espinasa Massagué, un dels alcaldes montcadencs durant la II República que es va exiliar a Mèxic al final de la Guerra Civil Espanyola.

Deixa un comentari