Els avantatges de reaprofitar la roba

Cada quilo de material tèxtil que es reutilitza suposa 25 quilos menys d’emissions de CO2 a l’atmosfera

Davant l’impacte que el canvi climàtic està tenint en el planeta i en les nostres vides, sovint ens preguntem què podem fer per reduir la nostra petjada ecològica. Una de les decisions que està en les nostres mans és fer un consum responsable de roba, defugint de la moda ràpida popularment anomenada ‘fast fashion’, i també apostar-ne pel reciclatge, ja que al voltant d’un 60% de les peces de roba recollides als contenidors es poden tornar a utilitzar per a la mateixa finalitat que van ser creades.
Precisament incrementar la recollida i la reutilització tèxtil al nostre municipi és un dels objectius del departament de Serveis Municipals. Davant la bona resposta que va tenir l’experiència pilot feta aquesta passada tardor, a partir d’aquest febrer es posaran en marxa punts itinerants de recollida i d’intercanvi tèxtil que passaran cada mes per diferents barris i que gestionarà l’empresa d’inserció social Andròmines, encarregada també dels 15 contenidors de recollida de roba que hi ha a la localitat.

L’any passat es van recollir al municipi de forma selectiva 63,7 tones de roba, una xifra baixa pel volum generat

L’any passat, a Montcada i Reixac es van recollir de forma selectiva un total de 63,7 tones de roba. Pot semblar una xifra elevada, però només suposa un 6,88% del total que es va generar i està per sota de la mitjana de Catalunya que és de l’11%. Però per què és important reaprofitar la roba? Perquè afavoreix, i molt, al medi ambient. Segons un estudi fet a l’any 2021 per l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (Intexter) de la UPC, cada kg de roba reaprofitada suposa un estalvi de 25kg d’emissions de CO2 a l’atmosfera. Doblant el temps de vida útil d’una peça de roba, aconseguim una reducció del 44% del gasos d’efecte hivernacle que produeix el sector de la moda i allargant nou mesos l’ús d’una peça, es redueix la petjada de carboni, aigua i residus entre un 20 i un 30%.

Model circular

La transformació del sector de la roba cap a un model circular a partir d’una perspectiva integral i integradora és un dels objectius inclosos al ‘Pacte per la moda circular’ impulsat al 2022 per la Generalitat de Catalunya. La proposta es basa principalment en dos eixos fonamentals: incrementar la durabilitat de la roba i millorar radicalment la reutilització i el correcte reciclatge tèxtil (en la qual cosa també és important el mateix disseny de les peces de roba, l’anomenat eco-disseny).

Canviar a un model circular suposaria reduir la dependència d’altres països per aconseguir matèries primeres i, en conseqüència, disminuiria la seva demanda i també la de recursos que, en moltes ocasions, són finits. A tot això, hem d’afegir el valor social, tenint en compte que per a la gestió d’aquesta roba, moltes empreses donen feina a persones amb risc d’exclusió i que, a més, aquestes tenen l’oportunitat d’aprendre un ofici amb molta demanda.

En conclusió, reaprofitar la roba implica beneficis ambientals, monetaris i socials i és una opció que està en les nostres mans.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari