Un súper de barri amb més de 60 anys d’història

Fundada pels pares de Juan Alcaraz el 1962, va ser la primera botiga de queviures que va obrir a La Ribera

Situat al carrer Conca, el supermercat Alcaraz va ser la primera botiga de queviures que va obrir les seves portes a La Ribera l’any 1962. El barri havia crescut ràpidament des de la instal·lació de la fàbrica Valentine (1955), però els veïns no disposaven de cap mena de servei. Amparo Cuesta i Juan Alcaraz, un matrimoni provinent del sud d’Espanya, van veure en aquesta mancança una oportunitat de negoci i van llogar un petit local al carrer Llevant.

‘Els meus pares van treballar molt dur per convertir la botiga en un negoci pròsper’

Juan Alcaraz

Els inicis

Al començament, només hi venien fruita i carn que anaven a buscar a Barcelona amb una motocicleta Vespa. Poc a poc van ampliar l’oferta de productes i la bona resposta de la clientela els va permetre traslladar-se a un local més gran. “Els meus pares van treballar molt dur per convertir la botiga en un negoci pròsper”, explica el seu fill Juan Alcaraz, de 56 anys, que va créixer darrera el taulell, ajudant els seus pares quan sortia de l’escola, juntament amb la seva germana. A mitjan dels vuitanta, va prendre el relleu al capdavant de la botiga, que va funcionar a ple rendiment fins al 2011, quan va esclatar la crisi. “Abans, hi treballàvem els meus pares i jo, més dues dependentes a jornada completa i era un no parar de gent entrant i sortint de la botiga”, recorda Alcaraz, qui atribueix la baixada de vendes a una major competència i als salaris baixos de la majoria de la clientela en un barri eminentment treballador.

Amparo Cuesta i Juan Alcaraz, amb el seu fill (1967)

Futur

Malgrat tot, està content de poder seguir treballant al barri, on se sent apreciat pels veïns. “Tenir un negoci com aquest és molt esclau, però també té altres compensacions a nivell personal”, reconeix Alcaraz, que espera aguantar al peu del canó fins a la seva jubilació. El seu pare, de 85 anys, encara va cada dia a la botiga a fer un cop de mà al seu fill i saludar les clientes de tota la vida. Alcaraz tem que el petit comerç de barri acabi desapareixent, fagocitat per les grans superfícies.

Amparo Cuesta, que va morir fa dos anys, amb el seu marit Juan Alcaraz en una imatge de 1995
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari