‘Treballar per projectes i no per àrees permetrà ser més eficaç i millorar en transparència’

La presidenta de l’Àrea Econòmica, Nani López (PSC), explica els principals objectius del primer pressupost del nou govern

La presidenta de l'Àrea Econòmica, Nani López (PSC)
Pilar Abián

La confecció del projecte econòmic del 2024 presenta algunes novetats importants si ho comparem amb els exercicis anteriors?
Hem apostat per una forma més eficaç, treballant per programes i no per àrees, com es feia abans. Això ens permet tenir un control sobre la despesa molt més rigorós. Aquest model

Posi’m un exemple
Montcada Aqua no només depèn d’Esports. En el dia a dia de l’equipament participen diversos departaments com Salut, Serveis Municipals –que s’encarrega de part del manteniment–, Tresoreria i alguns més. Els anteriors pressupostos eren complexos de comprensió i hi havien partides poc transparents i de difícil fiscalització. Ara tindrem la possibilitat de tenir unes xifres més transparents i reaccionar amb anticipació a qualsevol desviació pressupostària. A més a més, el nou govern ha aplicat canvis en les àrees d’organització municipal i això ha suposat començar, en molts casos, des de zero i, també, s’han modificat i actualitzat alguns errors que s’arrossegaven d’abans.

Aquest canvi d’estructurar els comptes públics ha estat criticat per l’oposició, que argumenta que han tingut dificultats per comparar i analitzar les xifres respecte a l’any anterior perquè s’han lliurat tard.
Voldria demanar disculpes per les formes en què se’ls ha fet arribar la documentació. Quan jo era a l’oposició, sempre havia demanat que s’entregués el document amb més antelació, i ara jo no he pogut complir aquesta petició. Reconec que aquests canvis aplicats dificulten la comparació amb el pressupost anterior. Els imprevistos d’última hora, el canvi estructural de model i la impossibilitat de tenir més recursos humans han condicionat els terminis, que confio que l’any vinent seran els correctes per analitzar en profunditat el pressupost. I vull deixar clar que al 2024 el total dels sous dels nous regidors serà 10.000 € menys que amb l’anterior equip de govern.

Ara en podrem fer un seguiment més detallat i amb una millor comprensió de les dades, que es traduiran en nous ingressos

Vostè insisteix que es millorarà la gestió dels ingressos. De quina manera?
Ara en podrem fer un seguiment més detallat i amb una millor comprensió de les dades, que es traduiran en nous ingressos. Ens comprometem, per exemple, a la seva millora amb un nou sistema de gestió tributària, amb una unitat específica sancionadora. Ens hem trobat amb el problema que no hi havia procediments per garantir el cobrament de taxes i sancions, i per això aplicarem un pla d’inspecció per millorar l’espai públic i els equipaments municipals.

Vull deixar clar que al 2024 el total dels sous dels nous regidors serà 10.000 € menys que amb l’anterior equip de govern.

Respecte al pressupost actual, és de continuïtat?
És un pressupost prudent, transversal i molt treballat, i en certa manera és una proposta continuista perquè hi ha molts contractes en vigència que ens han condicionat, com també ho ha fet la situació d’inestabilitat econòmica.

Hem rebaixat el deute un punt respecte fa un any, passant del 41,14% al 40,15%

I quina és la previsió de l’evolució del deute?
Hem baixat un punt respecte fa un any, passant del 41,14% al 40,15% i la tendència és que vagi a la baixa perquè el crèdit per fer inversions (1,5 milions) serà inferior al sol·licitat per al 2023 (2,7 milions).

Això ha afectat les inversions?

Hem volgut ser responsables i, per això, hem prioritzat no pagar un excés innecessari d’interès bancari en projectes que sabem que no s’executaran durant aquest any. La conjuntura d’inflació i l’elevat preu de l’interès, que ara mateix se situa en el 4,5%.

Deixa un comentari