Joves amb diversitat funcional capacitats per treballar

La realitat del col·lectiu en el mercat laboral no és esperançadora i parteix de molts prejudicis. La inactivitat que afecta el 64,8% d’aquestes persones i al 71,9% de la franja d’edat més jove

La Sara, el Jordi, el David, el Juan o la Laura són joves montcadencs que pateixen algun tipus de malaltia física o psíquica. La realitat del col·lectiu de les persones amb diversitat funcional en el mercat laboral no és esperançadora . La seva autonomia es veu limitada per una inactivitat que afecta el 64,8% d’aquestes persones a tot l’Estat i, concretament, al 71,9% de la franja d’edat més jove. 

Els cinc participen al programa ‘Montcada inclou‘ que va néixer el 2018 per acompanyar joves d’aquest col·lectiu a la recerca de feina. Enguany han participat 45 usuaris en una edició s’ha enfocat al sector del comerç. “Tenim els mateixos drets que qualsevol persona per poder treballar“, etziba Sara Díaz. I és que la formació és la peça clau per incrementar les possibilitats d’integració laboral i garantir-ne, així, la seva independència.

“La formació que he rebut al programa m’ha proporcionat tenir, per fi, una sortida laboral“, reconeix Jordi Sáez. El monitor del programa, Joel Guevara, assegura que “és un grup amb molta il·lusió que ha demostrat ser persones molt capacitades“. Laura Ballesta ha fet pràctiques a la botiga Animal’s de Can Sant Joan. “M’agradaria tenir el meu propi salari i així poder ser més independent”, diu somrient. La propietària de l’establiment, Pepi López, destaca quina és l’autèntica recompensa de participar com a col·laboradors: “No és el que ensenyes, és el que aprens“, conclou.

La presidenta de l’àrea econòmica i promoció d’ocupació, Nani López, defensa que Fomentar aquest tipus de programes “no només genera una independència econòmica. sinó també satisfacció i creixement personal”. “Convido totes les persones amb diversitat funcional a participar-hi, se sentirien millor”, reconeix David Rey, el més jove dels participants amb 18 anys, que després d’uns mesos de pràctiques al bar Manhattan, confessa la gran experiència que ha viscut aprenent i fent grans amistats. Yaritza Rey, copropietària de l’hamburgueseria, explica que és el tercer any consecutiu que participen al Montcada Inclou: “Demano a tothom a viure l’experiència, com a mínim una vegada, i contribuir a facilitar la igualtat d’oportunitats“.

Trencar prejudics

Els prejudicis de la majoria del món empresarial sobre la seva productivitat i capacitats, deixa el col·lectiu de persones amb diversitat funcional en una situació de dependència i marginalitat alarmants. Segons el Departament de Treball, aquests joves o bé tenen processos formatius més llargs, o bé entren en una espiral on la manca d’experiència repercuteix en la manca d’oportunitats laborals d’una manera més incisiva que en els joves sense diversitat funcional.

El monitor, Joel Guevara, assegura que es tracta de “joves brillants tant en la formació, com quan tenen l’oportunitat de demostrar-ho a les pràctiques”. “Si tingués l’oportunitat de dirigir-me algú que pogués contractar persones, li diria que aposti per nosaltres!”, demana Sara Díaz. Des de fa cinc anys han pres part al programa 150 persones, gràcies al mecenatge d’Aigües de Barcelona.

Deixa un comentari