Suma’t MiR es presenta a La Unió aquest dissabte amb una festa

La nova entitat recull fons per millorar l’atenció dels infants amb necessitats especials a les escoles

La primera activitat de Suma’t va ser la cursa per la diversitat, el passat abril
Berta Barcons

La Unió de Mas Rampinyo acull aquest dissabte (17.30h) una festa amb l’actuació del grup local Los Confina2 i altres sorpreses per presentar en societat Suma’t MiR, una nova entitat que neix a partir d’un col·lectiu de famílies amb fills amb diversitat funcional. La iniciativa es va començar a gestar fa un any amb el suport de l’Ajuntament, qui va promoure a través de la Federació d’Ampas de Montcada una trobada per organitzar la primera cursa-caminada per la diversitat, el passat mes d’abril.

Aquesta va ser la primera activitat de l’associació, que té per objectiu recaptar diners que després lliura a les escoles de primària del municipi perquè puguin millorar l’acompanyament a l’alumnat amb Necessitats Educatives Especials (NEE). El moviment local té com a referent el col·lectiu del mateix nom de Castellar del Vallès, que es va crear amb els mateixos objectius i que, en l’actualitat, fins i tot té un conveni amb el Departament d’Educació de la Generalitat que els permet donar tot el que recapten als centres de primària de la seva localitat per contractar vetlladors.

Pas endavant

Després de mesos de treball, el moviment ha decidit fer un pas endavant i constituir-se en entitat, sent la primera associació del municipi relacionada amb la diversitat que té una presidenta neurodivergent, Cristina del Valle, diagnosticada amb autisme als 44 anys i també mare d’un infant amb la mateixa condició.

Volem sensibilitzar la ciutadania i visibilitzar les persones de diversitat funcional. Estem obertes a tothom, amb o sense NEE, que vulgui sumar-se al nostre projecte

Cristina del Valle, presidenta de Suma’t

“Volem sensibilitzar la ciutadania i visibilitzar les persones de diversitat funcional. Estem obertes a tothom, amb o sense NEE, que vulgui sumar-se al nostre projecte”, assegura del Valle. “La idea és cobrir la part on les administracions no arriben”, explica Jessica Segovia, mare d’un nen autista i impulsora del col·lectiu durant l’últim mandat, etapa en què va ser regidora d’Educació per ECP. Actualment, continua com a edil a l’Ajuntament en l’oposició.

Poca empatia

Volem conscienciar els pares perquè els fills creixin sense prejudicis. Malauradament, a la societat hi ha poca empatia amb tot el que se surt de la norma

Cristina Cano

“Volem conscienciar els pares perquè els fills creixin sense prejudicis. Malauradament, a la societat hi ha poca empatia amb tot el que se surt de la norma”, opina Cristina Cano, de Suma’t i mare d’un fill autista, qui considera important saber identificar els senyals dels infants TEA: “Quan el meu nen està content, aleteja les mans. Per què no està acceptat això, quan és una estereotípia com la de menjar-se les ungles o caragolar-se el cabell amb els dits?”, pregunta Cano. “La societat ha d’entendre i acceptar que funcionem d’una manera diferent”, afirma Cristina del Valle, presidenta de Sumat’ Mir, qui reconeix que ho ha passat molt malament a la vida perquè sempre l’han considerada com la rara del grup. “Em costa mirar a la cara i faig estereotípies amb les mans, però només demano que m’acceptin tal com soc i no m’obliguin a ser una altra persona”, comenta.

Material de suport per a escoles

Suma’t MiR ha repartit la recaptació de la primera cursa de la diversitat que va organitzar el passat mes d’abril entre les 10 escoles de Primària del municipi. Cada centre ha rebut un import de 550 euros per comprar material de suport per atendre l’alumnat amb Necessitat Educatives Especials. “Estem molt contentes perquè les escoles han entès perfectament l’objectiu i han invertit els diners en projectes molt interessants”, ha destacat la presidenta de l’entitat, Cristina del Valle.


A més de la presentació del col·lectiu, Suma’t MiR té previstes altres propostes aquest mes de desembre, com la presentació d’un conte sobre paràlisi cerebral en el marc de la Fira del Voluntariat i la Discapacitat del dia 3, i la d’un llibre sobre dones i mares que tenen cura de persones amb diversitat funcional, el dia 11 a la Biblioteca Elisenda.

Deixa un comentari