Primers de la seva promoció, anys després

Sara Bolívar va treure el millor resultat a la selectivitat el 2013 i Alejandro Caravaca, el 2015

Sara Bolívar marxarà a l'octubre a treballar a la Universitat d'Oxford i Alejandro Caravaca està fent el doctorat

Sara Bolívar, exalumna de l’INS La Ferreria, va treure la millor nota de la selectivitat al municipi el 2013, amb una mitjana d’un 9’63 als exàmens de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) i un 9’86 a l’expedient de batxillerat. La jove, veïna de Can Sant Joan, va accedir a la carrera de Ciències Biomèdiques a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va graduar el 2017 com a primera de la seva promoció, amb un 9’08. L’any següent va fer un màster en neurociència i, el passat 19 de juny, va obtenir el Doctorat amb un excel·lent cum laude, la màxima nota. Bolívar, de 27 anys, va presentar una tesi sobre la regeneració de les neurones perifèriques després d’una lesió nerviosa.

Quan vaig començar els estudis, ja tenia assumit que hauria de marxar a l’estranger si volia fer carrera. És un dels problemes de la ciència al nostre país

Sara Bolívar

Aquest projecte d’investigació ha estat l’inici de la seva carrera científica, que a partir d’octubre continuarà a la Universitat d’Oxford, a Anglaterra. “Quan vaig començar els estudis, ja tenia assumit que hauria de marxar a l’estranger si volia fer carrera. És un dels problemes de la ciència al nostre país”, ha lamentat Bolívar, qui ha criticat que “el sistema valori més el nombre d’articles publicats que la bona ciència”. En un futur, a Bolívar li agradaria tornar a Espanya i aconseguir una plaça com a investigadora.
Inquietuds socials

Inquietuds socials

El 2015 Alejandro Caravaca, aleshores alumne de La Salle, va treure un 9’2 a la selectivitat i un 10 de mitjana als estudis de secundària. El 2019, després de graduar-se en Pedagogia, va fer un màster en Política Social, Ocupació i Benestar i actualment està fent el doctorat a la UAB. La seva tesi se centra en les polítiques d’introducció de la perspectiva de gènere a la docència universitària de Catalunya. “Em trobo en la meitat de la meva investigació; ara estic en la fase d’anàlisi de creació d’aquestes polítiques i després vull analitzar com s’apliquen en algunes facultats”, explica.

La lògica de com més estudis, millor salari no sempre es compleix; tot i això, m’agrada molt el que faig i em sento privilegiat de poder-ho fer

Alejandro Caravaca

Tot i haver tret una elevada nota en la selectivitat, Caravaca es mostra crític amb aquest tipus de prova, entenent que és un sistema de classificació social injust que legitima una meritocràcia que no existeix. I és que la mirada que Caravaca té de l’educació es basa en la justícia social i la transformació. “L’educació reprodueix moltes desigualtats socials”, opina.
Als seus 25 anys, aquest doctorant no té clar el seu futur professional. “M’agraden molt la investigació i la docència, però a la universitat tot és molt incert”, assenyala Caravaca, qui lamenta els baixos sous dels investigadors: “La lògica de com més estudis, millor salari no sempre es compleix; tot i això, m’agrada molt el que faig i em sento privilegiat de poder-ho fer”.

Deixa un comentari