Balanç positiu de la campanya forestal, amb només vuit incendis de poca consideració

Malgrat els bons resultats, la consigna és que no es pot baixar la guàrdia durant els mesos de menys risc

Voluntaris d'ADF intervenen en un dels incendis que hi hagut aquest estiu a Montcada
ADF
Una voluntària de l'AVPC, fent tasques de vigilància a la Serralada de Marina

La Campanya Forestal del 2023, que es va iniciar l’1 de juny i va finalitzar el 30 de setembre, s’ha tancat al municipi amb un balanç positiu per part de totes les entitats i administracions que treballen en la prevenció d’incendis. Aquest estiu hi ha hagut un total de vuit focs, sent el més important el que es va declarar el 6 de juny al voltant de la Torre Bombita, al polígon de La Ferreria, amb més de 3.200 m2 cremats de vegetació.
A causa de la sequera estructural i el canvi climàtic, el perill d’incendi s’ha estès més enllà dels mesos de màximes temperatures. De fet, dels vint focs que hi ha hagut fins ara al 2023, el més greu no s’ha produït durant la campanya d’estiu sinó que va tenir lloc el passat abril entre la carretera Nacional 150 i el Turó de Montcada, amb gairebé mitja hectàrea afectada.

“Estem contents perquè no hem hagut de lamentar cap gran incendi, tot i el risc extrem”, ha destacat el regidor de Medi Natural, David Zambrana (PP), qui ha posat en valor la feina realitzada els últims cinc anys en matèria de prevenció entre la Diputació, l’Ajuntament, l’ADF i Proteccio Civil. “Les accions previstes al Pla Municipal de Prevenció d’Incendis (PPI), com la neteja dels camins rurals, estan funcionant força bé”, ha destacat l’edil.

Les accions previstes al Pla Municipal de Prevenció d’Incendis (PPI), com la neteja dels camins rurals, estan funcionant força bé

David Zambrana, regidor de Medi Natural

En el marc del PPI, enguany s’han fet 32 actuacions entre la detecció d’abocaments –11 dels quals amb risc d’incendi–, la revisió de línies elèctriques i la conscienciació de la població, amb prop de 600 persones informades.

El paper dels voluntaris

En l’èxit de les campanyes de prevenció dels incendis forestals, juguen un paper fonamental els voluntaris de l’ADF 301 i de Protecció Civil, que donen suport als Bombers i els tècnics de la Diputació i la Generalitat. Aquestes entitats fan tasques de vigilància per detectar columnes de fum, a més de realitzar la primera intervenció, vital per evitar que les flames es propaguin ràpidament.
“S’està fent una feina molt important de vigilància contínua”, assegura Manel Gómez, de l’ADF 301, tot destacant el grau de conscienciació de la població. “Fa uns anys, hi havia gent que feia barbacoes a qualsevol lloc o cremava rostolls sense permís. Ara tot això és impensable, s’ha avançat moltíssim en aquest sentit”, comenta Gómez.

Fa uns anys, hi havia gent que feia barbacoes a qualsevol lloc o cremava rostolls sense permís. Ara tot això és impensable, s’ha avançat moltíssim en aquest sentit

Manel Gómez, de l’ADF 301

Des de Protecció Civil també s’ha fet una lectura positiva de la campanya d’estiu. “Podia haver estat un any molt cru, a causa de la sequera i les altes temperatures”, assegura Toni Marca, vicepresident de l’entitat.

Podia haver estat un any molt cru, a causa de la sequera i les altes temperatures

Toni Marca, vicepresident de Protecció Civil

Malgrat els bons resultats de la campanya d’estiu, la consigna de les administracions i de totes les entitats vinculades a la protecció del medi natural és que no es pot baixar la guàrdia per la situació de sequera extrema, sobretot en els últims dos anys. La manca d’aigua està afeblint els boscos. Manel Gómez, de l’ADF, ha alertat de la plaga d’escarbats tomicus que està destruint els pins de la serralada de Marina. “Els arbres estan tan febles a causa de la sequera que no són capaços de defensar-se dels perills exteriors i acaben morint, convertint-se en una gran massa de combustible vegetal amb el perill que comporta”, ha remarcat Gómez.

Deixa un comentari