Les Maleses, 23 anys teixint complicitats per reconstruir un poblat singular

La presentació del resultat de la campanya arqueològica 2023 esdevé un acte d’agraïment a persones voluntàries, entitats i institucions involucrades

Presentació dels resultats de la darrera campanya arqueològica
Foto final de família dels voluntaris, tècnics i autoritats assistents al'acte

Any rere any –i ja van 23 edicions–, la campanya arqueològica al jaciment Les Maleses va desvelant secrets sobre com vivien els nostres avantpassats ibers fa més de 2.000 anys a la Serralada de Marina. De fet, la consolidació progressiva de les estructures localitzades ja permet al públic visitant fer-se una idea de l’urbanisme d’aquest poblat singular que, en un futur, es convertirà en el Parc Arqueològic de Les Maleses. “Si hem arribat fins aquí és gràcies a l’esforç i la complicitat de moltes persones, entitats i institucions“, va dir la directora del projecte pedagògic, Gemma Hidalgo, a l’inici de la presentació dels resultats de la darrera intervenció, que es va fer divendres passat en una sala plena de gom a gom, a la Casa de la Vila.

Hidalgo va donar les gràcies als voluntaris de l‘ADF, Protecció Civil i la Xarxa de Parcs Naturals, així com als alumnes i exalumnes de l’INS Montserrat Miró. “Hem anat teixint una xarxa de col·laboradors, que ja ha esdevingut com una gran família“, va celebrar l’arqueòloga. Pel que fa a institucions, va agrair el suport de l’Ajuntament, el parc de la Serralada de Marina i la Diputació de Barcelona.

Aquesta tasca només és possible gràcies a l’esforç i la complicitat de moltes persones, entitats i institucions

Gemma Hidalgo, directora del projecte pedagògic Les Maleses

El director de les tasques de consolidació, Jordi Chorén, va fer un repàs de les fites aconseguides fins ara, destacant la segona torre defensiva que es va localitzar l’estiu passat a l’extrem nord del jaciment ibèric, que reforça la idea de la singularitat d’aquest poblat, que podria ser el lloc de residència de l’elit governant. Com és habitual, s’ha trobat una gran quantitat de restes ceràmiques a les zones excavades, que va detallar la directora de les excavacions, Mercedes Duran. La troballa més destacada va ser un podall, utilitzat en les tasques agrícoles i en molt bon estat de conservació.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde, Bartolo Egea, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell, que van elogiar la tasca de recuperació del patrimoni que impulsa els Amics del Museu i el Museu Municipal. També van revalidar el seu suport al projecte el representant del Consorci del Parc de la Serralada de Marina, Toni Navarrete, i el del Consorci per Estudis Avançats de Barcelona (CASA), Juanjo Romero, que van posar en valor la capacitat de mobilització social i l’educació en valors.

D’esquerra a dreta, Juanjo Romero, Toni Navarrete, Bartolo Egea, Mercedes Duran, Jordi Chorén i Gemma Hidalgo, a la presentació

Deixa un comentari