Un Arxiu Municipal al servei de la ciutadania
El Pla Director estableix el full de ruta per modernitzar i fer més accessibles els fons documentals que custodia l’Ajuntament
Després de tres anys de tasca interna, l’Arxiu Municipal de Montcada i Reixac (AMMiR) ja disposa d’un Pla Director que marca les línies de treball a seguir en els pròxims anys per modernitzar-lo i posar-lo al servei de la ciutadania. Els tècnics de l’Arxiu, Joan Reglà i Tània Galán, van presentar el nou full de ruta ahir la tarda a la Casa de la Vila davant d’una cinquantena de persones.
L’AMMiR forma part del Sistema d’Arxius de Catalunya i la seva missió principal és preservar els documents des que neixen fins que esdevenen històrics i garantir-ne l’accés de la ciutadania, “no només per temes de recerca històrica, sinó també per criteris de transparència i bon govern, complint així la legislació vigent”, va remarcar Reglà.
No només hem de garantir l’accés a l’Arxiu Municipal per temes de recerca històrica, sinó també per criteris de transparència i bon govern, complint la legislació vigent
Joan Reglà, tècnic de l’AMMiR
El Pla Director planteja 26 objectius i prop d’un centenar d’actuacions, entre les quals destaca l’elaboració d’una Carta de Serveis per a la ciutadania, restaurar i digitalitzar els documents, millorar els espais, col·laborar amb altres arxius i entitats –com ja està fent amb els Amics del Museu i l’Associació Cultural Montcada–, divulgar el seu fons entre la comunitat educativa i establir una política d’adquisicions de nous fons.
El regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell (PSC), va felicitar la tasca de l’equip de l’AMMiR “perquè permetrà posar en valor el nostre arxiu com a font d’investigació i i garantia de transparència, fent-lo més accessible a la ciutadania”.
Llinatge dels Montcada
La presentació del pla va incloure una conferència a càrrec de l’expert medievalista Josep Fernández Trabal, que va parlar sobre la importància del llinatge dels Montcada en la història de Catalunya i la Corona d’Aragó. “Els orígens llegendaris d’aquest cognom es confonen amb els de Catalunya, fet que explica la seva popularitat”, va dir Trabal, qui es va referir a la llegenda sobre Els Nou Barons de la Fama, els nobles que van acompanyar Otger Cataló en la conquesta als sarraïns de les actuals terres catalanes. Entre aquests nou cavallers hi hauria els senyors de Montcada. “Aquest cognom es va estendre no només per diferents territoris del Mediterrani, sinó a llocs tan allunyats com Nou Mèxic”, va destacar Trabal, qui va repassar la genealogia d’aquesta família noble des de la seva aparició fins a l’actualitat.