‘Esperem que l’àmbit social tingui la mateixa rellevància que fins ara’

Entrevista a Rafa Ruiz, president de l’Àrea Social, en l’inici del nou mandat

El portaveu de Vivim, un dels tres grups que forma part del govern local, juntament amb el PSC i el PP, ha iniciat aquest mandat com a màxim responsable de l’àrea que agrupa el major nombre de regidories del consistori, 13 en total. Rafa Ruiz no tenia fins ara experiència com a càrrec públic i reconeix que la immersió en els afers de l’administració està sent intensa.

Com han estat aquests primers mesos després de fer el pas de ciutadà a gestor?
Està sent una experiència molt interessant però també intensa. Arribes a un lloc on has de gestionar uns recursos, planificar projectes, conèixer l’estructura dels departaments… I com l’Ajuntament mai s’atura, t’has d’adaptar a aquesta situació.

Què és el que més l’ha sorprès?
El ritme de l’administració. Hi ha moltes situacions que, des de fora, penses que s’han de fer de forma automàtica, però després arribes i t’adones que l’Ajuntament es regeix per normes, lleis, protocols i una important burocràcia per poder fer front, fins i tot, als problemes més petits del dia a dia. Però per això estem els regidors, per intentar accelerar les coses.

No hem entrat amb la voluntat de canviar-ho tot; volem corregir deficiències i reforçar el que funciona’

Això vol dir que qüestions que estant fora del govern criticava potser ara les veu d’una altra manera?
Les crítiques són habituals i s’han d’acceptar. Sí que és cert que, des de fora moltes coses no les entens, però el que intentem és optimitzar aquestes situacions i trobar-hi solucions.

Vivim volia liderar l’Àrea Social? Va ser un dels punts exigits per formalitzar el pacte de govern?
Es podria dir que va ser una situació natural. Des del PSC se’ns va proposar aquesta àrea i nosaltres, evidentment, n’estàvem interessats ja que és la més propera a la gent. Com a municipalistes, hi encaixem perfectament.

Què opina sobre l’organització del departament? Vol fer canvis?
No hem entrat amb la voluntat de canviar-ho tot. Veiem algunes deficiències que ens agradaria corregir i volem reforçar allò que funciona.

Què és el que vol millorar?
Hem de fer una anàlisi exhaustiva constant, ja que les necessitats de la població augmenten. Hem d’analitzar el que funciona i té una bona acceptació, com ara l’escola bressol, per continuar-hi apostant. I el que hem d’intentar és optimitzar els serveis que oferim. Evidentment, tenim un pressupost limitat i s’han de fer mans i mànigues per poder quadrar-ho tot.

Tenim moltes altres mancances, però volem donar a l’àmbit social el pes que creiem que ha de tenir

Quin pes tindrà l’Àrea Social en el pressupost de 2024?
Nosaltres esperem que la mateixa rellevància que té fins ara. Cada cop hi ha més gent que necessita fer ús dels serveis socials o d’altres serveis com habitatge, gent gran… Ara estem fent el pressupost i esperem que aquest govern aposti fermament pel caire social. Tenim moltes altres mancances, però volem donar a l’àmbit social el pes que creiem que ha de tenir.

Per poder oferir serveis, s’ha de comptar amb personal i Vivim, quan no era a l’Ajuntament, qüestionava el volum de la plantilla municipal. Segueix pensant igual?
La nostra voluntat és optimitzar els pressupostos i el capítol 1 significa el 52% dels comptes de l’Ajuntament. Des de la nostra opinió, l’organització s’ha d’optimitzar. Avui dia, estem en una situació d’anàlisi i, si hem de baixar la quota de personal, ho farem.

Hi ha dues regidories de nova creació de les quals vostè és el responsable, Benestar animal i Atenció a la Ciutadania. Quines competències té la primera?
El 29 de setembre va entrar la nova llei de benestar animal i la Regidoria gestionarà el seu desplegament. També volem fer accions de conscienciació i divulgació per a la cura dels animals i per evitar els abandonaments. Justament el 2 de desembre es farà una fira per posar en contacte els diferents agents locals que es dediquen a aquest àmbit.

Per cert, es farà finalment la gossera de Barcelona a Collserola, dins del terme montcadenc?
En aquest moment hi ha una associació que ha presentat un recurs en contra i ara la justícia s’haurà de pronunciar. Personalment, crec que el senyor Collboni s’hauria de replantejar la seva idoneïtat. És un projecte heretat del 2014 i, si el conveni signat fa anys amb Barcelona s’hagués de signar avui dia, ja veuríem què passaria. Per a nosaltres, l’acord és una mica ambigu pel que fa als beneficis que pot tenir el nostre municipi.

Pel que fa a l’Atenció Ciutadana, tot just s’acaben de recuperar alguns tràmits sense cita prèvia.
Això respon a un compromís electoral. De moment, es tracta de tràmits senzills, però estem estudiant noves mesures per poder donar resposta a les demandes de la ciutadania. Hem fet un primer pas i la voluntat és continuar.

Deixa un comentari