Can Tauler reforçarà l’atenció psicològica als joves més enllà dels espais sanitaris

L’increment dels casos atesos pel CSMIJ i de les urgències hospitalàries han accelerat el programa ‘Eskolta’m’, que pretén detectar trastorns o conflictes en un entorn més proper

max-kegfire / Getty Images

La demanda d’ajuda per trastorns de conducta alimentària s’ha triplicat i el nombre de menors amb intents de suïcidi s’ha quadruplicat. Més d’un 13% dels adolescents del món de 10 a 19 anys pateixen un trastorn mental diagnosticat, segons l’informe d’Unicef Estado mental de la infancia 2021.

Més d’un 13% dels adolescents de 10 a 19 anys pateixen un trastorn mental diagnosticat

Dades com aquesta han fet reaccionar l’Ajuntament que oferirà a partir del 31 de gener un nou servei d’atenció a la salut mental del jovent més enllà dels espais sanitaris. Es tracta del programa Eskolta’m, que neix del projecte Escolta Jove de la Diputació i que al municipi el coordinaran la Regidoria d’Infància i Joventut i el Centre de Salut Mental d’Infants i Joves (CSMIJ). Eskolta’m suposa una ampliació de l’atenció psicosocial i la trasllada a l’entorn natural dels joves, ja que el servei s’oferirà a l’Espai Jove Can Tauler.

El programa es posa en marxa arran les consultes, especialment per les conseqüències de la pandèmia. Algunes dades que justifiquen aquest impacte són l’increment d’atencions al CSMIJ i les urgències de  menors de 18 anys o l’augment del risc de suïcidi entre el jovent.

El programa s’adreça a joves entre 12 i 22 anys amb malestars emocionals i psicològics

El programa s’adreça a joves entre 12 i 22 anys amb malestars emocionals i psicològics. L’equip del programa està format per un psicòleg clínic, una treballadora social i una educadora social. L’educadora social del CSMIJ farà atenció directa els dimarts i dijous de 17.30 a 19.30 h i no cal cita prèvia. També s’oferirà atenció telefònica, per correu electrònic, missatge de whatsapp al 667 17 32 49 o bé, d’Instagram.

L’equip del programa està format per un psicòleg clínic, una treballadora social i una educadora social.

Suport emocional

El servei Eskolta’m pretén detectar i gestionar vulnerabilitats, trastorns o conflictes, donar atenció personalitzada i individualitzada, en els seus espais de referències, potenciant així la creació d’espais d’escolta, comprensió i proximitat. També busca fomentar elements de resiliència i facilitar la derivació a altres serveis de salut mental si és necessari.

Seccions:

Deixa un comentari