L’Ajuntament posa fre al barraquisme al Pla del Besòs
Aquest dilluns s’ha fet una intervenció amb el suport de l’ADF per eliminar els horts i barraques de la pollancreda de Sant Pere de Reixac
El govern municipal –PSC, Vivim i PP– no està disposat a tolerar el creixement del barraquisme al Pla del Besòs. Amb la intervenció feta aquest matí a la pollancreda de Sant Pere de Reixac, retirant una quinzena d’horts i barraques, el consistori ha volgut fer un toc d’alerta per deixar clar que posarà fre a l’expansió de l’assentament proper a la llera del riu, on hi ha comptabilitzades més de 200 parcel·les ocupades per horts i construccions il·legals on, segons la diagnosi feta per Consorci del Besòs, malviuen al voltant de 160 persones.
La intervenció s’ha fet amb el suport de l’ADF La Serralada 301 sota la vigilància de la Policia Local i amb la col·laboració dels Mossos.
La previsió és que al llarg del dia d’avui les restes de l’assentament i totes les deixalles acumulades a l’espai siguin traslladades fins al solar que l’empresa Tersa, propietat de l’AMB, té al polígon de la Ferreria –on hi havia l’antiga incineradora de residus– i, un cop allà, es faci el triatge dels materials per dur-los a la Deixalleria. A banda, hi ha prevista una revisió més quirúrgica als terrenys per recollir de forma manual la brutícia que pugui quedar.
Avui, Montcada i Reixac diu prou als assentaments; en aquesta pollancreda, que està protegida, fa un any no hi havia res i en pocs mesos, ja s’havien ocupat prop d’una vintena de parcel·les
Bartolo Egea, alcalde
“Avui, Montcada i Reixac diu prou als assentaments; en aquesta pollancreda, que està protegida, fa un any no hi havia res i en pocs mesos, ja s’havien ocupat prop d’una vintena de parcel·les”, ha explicat l’alcalde, Bartolo Egea (PSC), qui ha seguit l’inici de l’operatiu acompanyat del president de l’Àrea Territorial, Andreu Iruela (PSC), i el president de l’Àrea de Serveis i responsable de la Policia Local, David Zambrana (PP).
Iruela també ha estat molt contundent alhora d’expressar quins són els objectius del govern local: “Aquesta és la primera actuació de moltes altres que tenim previst fer dins de les nostres competències; no acabarem fins que això estigui net”. Eradicar el barraquisme al Pla del Besòs no és, però, una empresa fàcil, com ha reconegut l’edil, qui ha aprofitat per reclamar al govern autonòmic que mogui fitxa. “La Generalitat –ha dit– d’assumir les seves competències i actuar d’una vegada per totes”.
Aquesta és la primera actuació de moltes altres que tenim previst fer dins de les competències Ajuntament; no acabarem fins que això estigui net
Andreu Iruela, president de l’Àrea Territorial
Segons Iruela, fa tres mesos que l’Ajuntament espera el full de ruta que la Comissió tècnica creada el passat mes de novembre i on participen totes les administracions implicades va demanar al Consorci del Besòs per actuar contra aquesta problemàtica. Va ser poques setmanes després de l’incendi que va afectar mitja hectàrea de l’assentament principal.
A l’espera que el pla d’actuació es concreti, el consistori no pensar quedar-se de braços plegats i està decidit a fer tot allò que estigui al seu abast per acabar amb els assentaments. Per dur a terme la intervenció a la pollancreda, la corporació local ha hagut de comptar amb l’autorització de la propietat dels terrenys. L’operatiu s’ha fet a primera hora del matí i no s’ha registrat cap acció de resistència per part dels ocupants de les parcel·les. De fet, en el moment de l’enderroc no hi havia cap persona ni animal en el recinte.
El nou govern municipal porta un control exhaustiu per tal que no creixin els assentaments
David Zambrana, regidor responsable de la Policia Local
En la lluita contra l’expansió del barraquisme, la Policia Local, continuarà assumint el paper de vigilància, segons ha explicat el regidor responsable del cos. “El nou govern municipal porta un control exhaustiu per tal que no creixin els assentaments”, ha assegurat l’edil.
Veu d’alerta
La pollancreda de Sant Pere de Reixac, on s’ha fet l’actuació contra el barraquisme, ocupa al voltant de 4 hectàrees, és últim bosc de ribera del riu Besòs abans de la seva desembocadura i té un alt valor ecològic, segons ha posat de manifest el president de l’ADF, Manel Gómez. Aquest espai natural, ubicat entre el torrent de Reixac i el límit amb el terme municipal de Sant Fost de Campsentelles, fa les funcions de corredor biològic entre el riu i la serralada de la Marina.
Calia fer una actuació urgent davant la degradació que estava afectant la pollancreda, un espai amb un gran valor ecològic
Manel Gómez, president de l’ADF La Serralada 301
Montcada Som Rius i altres entitats i activistes mediambientals van ser els que fa uns mesos van donar la veu d’alerta sobre la degradació que estava afectant el sector i sobre el risc d’incendi que impliquen els focs a terra que es fan als horts, en una zona a tocar del parc de la Serralada de Marina. “Calia fer una actuació urgent”, ha manifestat Gómez qui confia en la ràpida recuperació de la pollancreda: “Aquesta és una zona ombrívola i un cop s’hagin retirat totes les deixalles acumulades, la vegetació es regenerarà ràpid”. Gómez opina que la intervenció feta avui és un toc important d’alerta per acabar amb la idea que el Pla de Reixac és una zona amb permissivitat per fer ocupacions.