Un nou incendi al Pla del Besòs torna a posar el focus en la problemàtica del barraquisme

El foc ha obligat a evacuar una trentena de persones i ha calcinat cotxes i barraques

Poc abans de les 9 h, els Bombers han donat per estabilitzat l’incendi que s’ha declarat aquest divendres, al voltant de les dues de la matinada, a l’assentament de barraques del Pla del Besòs, a tocar de la carretera de La Roca, a l’alçada del restaurant Masia Reixac. Testimonis presencials han explicat a La Veu que l’origen del foc podria haver estat una foguera mal apagada, tot i que la hipòtesi no s’ha pogut confirmar.

Un total de 10 unitats de bombers de la Regió metropolitana Nord, així com tres més de Barcelona han treballat durant tota la nit per sufocar les flames, tasca que ha resultat complicada a causa del fort vent, el difícil accés i la gran quantitat de material combustible acumulat al sector. L’incendi ha obligat a evacuar una trentena de persones, sense que s’hagin produït danys personals, i ha calcinat una superfície de mitja hectàrea, a més de nombrosos vehicles. Segons els Bombers, no s’ha hagut de reallotjar cap família.

Mossos i Policia Local han tallat la carretera durant les tasques d’extinció fins a les 10.15 h. També han participat en l’operatiu voluntaris de l’ADF i l’alcalde Bartolo Egea (PSC) i altres regidors del govern s’han desplaçat al lloc dels fets a primera hora del matí per seguir l’operatiu.

Al centre, d’esquerra a dreta, el delegat del govern de la Generalitat, el president de l’Àrea Territorial i l’alcalde, amb un responsable del cos dels bombers, a la zona sinistrada
Premsa Ajuntament

Problema enquistat

El barraquisme al Pla del Besòs és un problema endèmic que el municipi arrossega des de fa anys i que s’agreuja cada dia que passa. Al gener de l’any passat, una parella va morir intoxicada pel fum del foc que havia encès per escalfar-se. Arran d’aquests fets i davant la crida feta per l’Ajuntament, diferents administracions liderades per la Generalitat com l’Àrea Metropolitana i el Consorci del Besòs es van comprometre a activar un pla d’actuació per eliminar els horts i les barraques, recuperar l’espai natural i reubicar els residents. El primer pas va consistir a fer una diagnosi, que va acabar al febrer, segons la qual en aquest espai hi ha residint prop de 170 persones, entre adults i infants.

“Aquesta és una xifra que pot haver variat el dia d’avui perquè és molt difícil saber què passa en aquesta zona“, lamenta l’alcalde. L’edil ha tornat avui a reclamar que es reactivi la taula de treball que es va crear fa un any i que s’havia d’haver tornat a reunir al setembre. “Això és un polvorí i l’Ajuntament no té recursos per afrontar aquest problema; només retirar les barraques i netejar l’espai pot costar entre dos o tres milions d’euros”, ha manifestat Egea.

Això és un polvorí i l’Ajuntament no té recursos per afrontar aquest problema; només retirar les barraques i netejar l’espai pot costar entre dos o tres milions d’euros

Bartolo Egea, alcalde
Vista aèria de la favela del Besòs Google Maps

En la mateixa línia, el president de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament, Andreu Iruela (PSC), ha exigit a la Generalitat que intervingui ja: “Això és intolerable, avui hi ha hagut una trentena d’evacuats, però podrien haver estat morts; necessitem ajuda de manera urgent i sense pal·liatius per resoldre tant la part social com la territorial”. En paral·lel a les mesures que es prenguin des d’instàncies supramunicipals, Iruela ha anunciat que el consistori emprendrà accions contra les activitats il·legals que es puguin estar desenvolupant a les parcel·les del Pla del Besòs incomplint la normativa urbanística.

Això és intolerable, avui hi ha hagut una trentena d’evacuats, però podrien haver estat morts; necessitem ajuda de manera urgent i sense pal·liatius per resoldre tant la part social com la territorial

Andreu Iruela, president de l’Àrea Territorial

Pla de treball, pendent

El delegat del govern de la Generalitat, Joan Borràs, ha fet acte de presència al Pla del Besòs cap a les 11 h i ha recorregut les parcel·les afectades acompanyat per les autoritats municipals. “Fa un any que estem treballant aquesta problemàtica i s’han fet fins ara cinc estudis que ens han permès tenir una diagnosi del nombre de parcel·les ocupades i el nombre de residents; precisament la setmana vinent hi ha prevista una reunió amb el Consorci del Besòs per determinar quin és el pla de treball a fer“, ha explicat el delegat amb l’objectiu de deixar constància que la problemàtica no s’ha aparcat. Borràs, però, no ha avançat cap contingut sobre el pla, que haurà de plantejar el calendari i les accions per eliminar el barraquisme d’aquest sector.

A la zona de barraques s’acumula molt material inflamable Pilar Abián

Silenci dels afectats

Les persones afectades per l’incendi no han volgut fer declaracions ni aparèixer a les imatges captades pels mitjans de comunicació que han anat a cobrir l’incendi. Fora de micròfon, sí que han criticat a La Veu l’actuació dels bombers, entenent que no han intervingut amb prou celeritat i que això ha fet que les flames hagin afectat més barraques. Aquesta denúncia, però, ha estat resposta pel cap de guàrdia de la Regió Metropolitana Nord dels Bombers de la Generalitat, Albert Cervera, qui ha assegurat que les primeres dues dotacions han arribat poc després de la trucada de la Policia Local, però que, davant la magnitud del foc i les dificultats per accedir al recinte afectat, ha calgut esperar a l’arribada de més vehicles. “Pensàvem que cremaven uns matolls, però no era així; ja sabem que per a qui truca la impressió és que sempre arribem tard, però la veritat és que aquesta ha estat una actuació complicada en ser de nit i en haver molt material inflamable acumulat a l’espai”, ha indicat Cervera.

També hi ha hagut crítiques per part dels afectats cap a les administracions per manca de suport i d’interès, en la seva opinió, a resoldre la problemàtica social que hi ha al Pla del Besòs.

Deixa un comentari